Moldova va avea acces la baza de date a FBI, care include teroriști și criminali
Full Article 4 minutes read

Moldova va avea acces la baza de date a FBI, care include teroriști și criminali

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va încheia un acord cu Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA, care prevede schimb de date biometrice. Odată formalizată, inițiativa va oferi posibilitatea de a căuta în baza de date a FBI de aproape 80 de milioane de înregistrări și de a primi înapoi un raport al oricăror rezultate asupra teroriștilor și a criminalilor transnaționali cunoscuți sau suspectați. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, în cadrul unui briefing de presă cu privire la rezultatele obținute în urma vizitei de lucru în SUA.

Delegația formată din angajații MAI s-a întâlnit cu reprezentanții FBI. FBI și MAI s-au angajat să încheie un acord oficial de schimb de date biometrice în cadrul programului „Schimb global de date biometrice și alte date de identitate”. Odată formalizat, acordul respectiv va oferi posibilitatea de a căuta în baza de date a FBI de aproape 80 de milioane de înregistrări și de a primi înapoi un raport al oricăror rezultate asupra teroriștilor și a criminalilor transnaționali cunoscuți sau suspectați. Acest acord va ajuta investigațiile, va îmbunătăți eficacitatea aplicării legii și va promova siguranța publică. Din anul 2002, în cadrul acestui program participă peste 50 de țări, care au acces la peste 450.000 date biometrice.

O altă vizită a avut loc în cadrul Biroului Internațional pentru Combaterea Drogurilor și Aplicarea Legii (INL) al Departamentului de stat al SUA. În cadrul acestei întâlniri, s-a pus în discuție importanța cooperării internaționale între agențiile de aplicare a legii specializate și subdiviziunile MAI în domenii precum combaterea criminalității transfrontaliere, a traficului de droguri, traficului de arme, traficul de ființe umane, etc.

Asistentul Secretarului Departamentului de Stat, Tood D. Robinson a felicitat Republica Moldova pentru intenția și perseverența de a moderniza țara. La invitația delegației Ministerului Afacerilor Interne, Oficialul american și-a exprimat interesul efectuării unei vizite la Chișinău la începutul anului 2022, pentru a susține reformele inițiate de Ministerul Afacerilor Interne.

Vizita la Homeland Security Investigation (HSI) și Biroul Interpol Washington a marcat prima întrevedere dintre conducerea MAI și HSI – agenție care întrunește cele mai multe organe de aplicare a legii din SUA, responsabilă de investigarea criminalității și amenințărilor transnaționale la nivel național și internațional, inclusiv responsabilă de securitatea frontierelor și domeniului vamal. S-a discutat despre asigurarea schimbului de informații ca element obligatoriu în investigarea criminalității transfrontaliere în contextul procesului de tehnologizare, sporirea mobilității oamenilor, dar și adaptabilitatea și perfecționarea structurilor criminale.

Întrevederea delegației Ministerului Afacerilor Interne cu Institutul pentru Guvernarea Securității (Institute for Security Governance) a avut ca temă managementul urgențelor și reziliența la provocările contemporane de securitate.

În cadrul briefing-ului de presă, ministrul a relatat despre întâlnirea delegației cu Dereck J.Hogan, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA. Ratificarea de către Moldova a Convenției de la Istanbul a fost remarcată de oficialul american ca un pas important în prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței în familie.

„Dereck Hogan, fostul ambasador al SUA la Chișinău, a felicitat Republica Moldova pentru cursul democratic și pro-european pe care l-a ales, dar și pentru eforturile statului de a dezvolta acest parcurs într-o manieră pro-activă și în beneficiul cetățeanului”, au menționat reprezentanții MAI.

Ana Revenco a mai menționat că, săptămâna aceasta, va susține o conferință de presă în cadrul căreia va fi prezentat un raport ce ține de activitățile realizate de către MAI până în prezent. La fel, vor fi prezentate prioritățile și politicile în curs de implementare pentru asigurarea ordinii și securității cetățenilor în perioada ce urmează.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: