Moldova va cumpăra un nou radar, cu sprijinul UE. Nosatîi: „Va îmbunătăți monitorizarea spațiului aerian”
Full Article 2 minutes read

Moldova va cumpăra un nou radar, cu sprijinul UE. Nosatîi: „Va îmbunătăți monitorizarea spațiului aerian”

Republica Moldova va procura încă un radar aerian, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE). Contractul a fost semnat la Chișinău, anunță Ministerul Apărării. Ministrul Anatolie Nosatîi susține că noul radar, care urmează să fie livrat Armatei Naționale, va îmbunătăți monitorizarea spațiului aerian al țării.

Contractul privind achiziționarea noului radar a fost semnat de directorul general al Agenției implementatoare din Estonia, Magnus-Valdemar Saar și locțiitorul șef al marelui stat major al Armatei Naționale, Sergiu Cirimpei.

Potrivit comunicatului citat, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, și-a exprimat pe această cale „gratitudinea” partenerilor UE care contribuie, prin asistență constantă, la realizarea obiectivelor naționale de consolidare a capacităților de apărare. Oficialul a menționat că astfel de proiecte „vor continua”, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, precizează comunicatul.

Precizăm că, în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. După ce mai multe fragmente de dronă folosite în războiul din Ucraina au cazut în Moldova, premierul Dorin Recean a declarat că radarul nu le-a putut detecta. Potrivit lui, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care însă, deocamdată, țara nu îi are.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: