Moldova va primi arme de calibru mic. Ministerul Apărării spune la ce vor fi folosite
Full Article 2 minutes read

Moldova va primi arme de calibru mic. Ministerul Apărării spune la ce vor fi folosite

Republica Moldova va primi arme de calibru mic pentru reînarmarea trupelor de menținere a păcii. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, într-un interviu acordat pentru NM.  Mija nu a exclus că, pe viitor, în țara noastră ar putea ajunge și artilerie grea, informează NM.

Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Apărării, armele cu care batalioanele moldovenești participă la misiunile de menținere a păcii nu corespund standardelor NATO și UE. Din acest motiv, spune el, ministerul de resort a decis să înarmeze armata.

„Armele ușoare, de calibru mic, sunt furnizate unităților militare care participă la operațiunile de menținere a păcii”, a spus secretarul de stat.

Potrivit oficialului, Ministerul Apărării intenționează, pe viitor, să achiziționeze arme mai grele, de calibru mare, cum ar fi tunuri, obuziere sau mortare.

„Până acum (armele de artilerie nr.) nu au ajuns la noi. Dar, voi fi sincer. Plănuim și asta, pentru că armamentul actual este moștenit din vremea sovietică. Am ajuns la concluzia că cea mai mare parte a acestei armate nu este adaptată realității actuale. Avem nevoie de ceva mai mobil și mai ușor. Am studiat experiența altor țări și am ajuns la concluzia că acel tip de armament era pentru o tactică și o strategie diferită. Acum strategia noastră spune că armata ar trebui să fie mobilă și ușoară”, a spus Mija.

El a menționat că NATO ajută Moldova să modernizeze sectorul de apărare ca parte a inițiativei din 2014.

„Această inițiativă este în două etape: alinierea bazei legislative și modernizarea sectorului de apărare. Am trecut deja de prima etapă”, a spus reprezentantul Ministerului Apărării, subliniind că NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova și „nu impune, ci oferă asistență capabilă să ne satisfacă nevoile”.

Anterior, Valeriu Mija a spus că Ministerul Apărării al Republicii Moldova așteaptă asistență militară din partea partenerilor europeni, care va contribui la întărirea capacităților de apărare ale Armatei Naționale. El a subliniat că nu este vorba de arme, ci de modernizarea echipamentelor militare.

Află mai multe detalii la subiect într-un material semnat de NM – „Nu înarmare, ci reînarmarea armatei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: