Moldova va recunoaște rezultatele alegerilor din Rusia, câștigate detașat de Vladimir Putin? Răspunsul Maiei Sandu
Full Article 3 minutes read

Moldova va recunoaște rezultatele alegerilor din Rusia, câștigate detașat de Vladimir Putin? Răspunsul Maiei Sandu

Alegerile prezidențiale de trei zile din Federația Rusă, care i-au asigurat un nou mandat președintelui în exercițiu Vladimir Putin, nu pot fi numite nici libere și nici corecte. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu pe 18 martie, în cadrul unei conferințe de presă. Șefa statului a evitat să răspunsă dacă țara noastră va recunoaște sau nu rezultatele scrutinului.

„Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte atunci când oponenți adevărați sunt înlăturați din cursă, atunci când represaliile sunt atât de mari încât oamenilor le este frică să vorbească, asta nu este democrație și asta, mai ales, nu este ceea ce vrem să construim noi, aici, în Moldova. De asta vrem să fim stat membru al UE. (…) Aceasta nu este democrație și nu este alegere conștientă și liberă a cetățenilor”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că Chișinăul își dorește relații bune cu toate țările, inclusiv cu Federația Rusă. Însă cu o condiție.

„Noi ne dorim o relație bună cu toate țările, inclusiv cu Federația Rusă, dar vrem să vedem respect pentru integritatea teritorială, pentru suveranitatea Moldovei. Vrem să vedem respect pentru cetățenii noștri, vrem ca Federația Rusă să nu se amestece în treburile noastre interne, așa cum noi nu ne implicăm în treburile interne ale Rusiei. Noi nu putem să avem relații bune cu un regim care ucide oameni nevinovați în fiecare zi, dar asta nu înseamnă că în momentul în care Federația Rusă va deveni  țară liberă și va renunța la război, lucrurile nu se vor schimba”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că Federația Rusă a organizat alegeri prezidențiale, în perioada 15-17 martie. Moscova a deschis secții de votare inclusiv în stânga Nistrului, asta deși Chișinăul i-a interzis să o facă. Rezultatele preliminare arată că președintele în exercițiu, Vladimir Putin, a câștigat detașat alegerile – cu peste 87%. În regiunea transnistreană, șeful statului rus a adunat 97% din numărul total de voturi. Mai mulți politicieni de la Chișinău l-au felicitat deja pe Putin pentru „victoria” din alegeri, între ei bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, fostul președinte, socialistul Igor Dodon și oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: