Vladimir Putin

Alegeri în Rusia, rezultate preliminare: Putin, reales președinte cu peste 87% din voturi

Vladimir Putin rămâne la putere. Liderul de la Kremlin, care a ordonat invadarea militară a Ucrainei în 2022, și-a asigurat duminică cel de-al cincilea mandat, după ce a obținut, potrivit primelor rezultate oficiale, peste 87% din voturi, într-un scrutin de trei zile.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale de la Moscova, Vladimir Putin a obținut 87,32%, după procesarea a 99,65% din voturi.

ACTUALIZARE: Comisia Electorală Centrală de la Moscova anunță că a procesat 100% din voturi. Președintele în exercițiu Vladimir Putin a obținut – 87,28%. Niciunul din cei trei contracandidați ai săi nu au trecut pragul de 5%. Deputatul comunist Nikolai Haritonov a acumulat doar 4,31%, vicepreședintele Dumei de Stat Vladislav Davankov – 3,85%, iar șeful comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat Leonid Sluțki – 3,2%.

În Republica Moldova, Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale cu aproape 85% din voturi, transmite Ambasada Rusiei la Chișinău.

Cum s-au desfășurat alegerile

Duminică, 17 martie, în cea de-a treia zi de alegeri prezidențiale, zeci de mii de ruși din întreaga lumea au dat curs apelului opoziției ruse și au participat la acțiunea „Amiaza împotriva lui Putin”. Oamenii au format cozi kilometrice în fața secțiilor de votare din țările UE, inclusiv din Moldova, dar și Federația Rusă, în ciuda faptului că Moscova a avertizat că rușii care vor lua parte la acțiune ar putea risca, inclusiv, dosar penal. Pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu buletinele de vot anulate sau inscripționate cu mesaje anti-război, anti-Putin sau pro-Navalnîi.

Rusia și-a deschis secții de votare inclusiv în regiunea transnistreană, fără acordul  Chișinăului. Autoritățile constituționale din Moldova, SUA, România și Marea Britanie au criticat Federația Rusă pentru că a neglijat interdicția impusă, iar un partid politic a cerut expulzarea ambasadorului rus din Moldova, Oleg Vasnețov. Între timp, presa de la Tiraspol a anunțat că peste 49 de mii de ruși din regiunea transnistreană și-au exprimat dreptul la vot, în cadrul scrutinului organizat de Moscova în cele șase secții de votare deschise în regiune.

Reamintim că 114 milioane de ruși erau eligibili să voteze în alegerile prezidențiale care au început vineri, 15 martie și s-au încheiat duminică, 17 martie cu o victorie așteptată a președintelui în exercițiu Vladimir Putin.

***

Vladimir Putin are 72 de ani. El a devenit președinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, după ce președintele de atunci Boris Elțîn își dăduse demisia, iar apoi a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000.

Acesta (peste 87%) este cel mai mare scor obținut de Putin în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Festivalul de film TIFF revine la Chișinău: Trei zile de filme, workshopuri și întâlniri cu cineaști consacrați 

Festivalul Internațional de Film Transilvania revine în Republica Moldova cu cea de-a 5-a ediție TIFF Chișinău, în perioada 25–27 iulie. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu. Pentru cinefilii din Chișinău, accesul la proiecții se face cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.


Pe parcursul celor trei zile, festivalul va cuprinde proiecții de filme de lungmetraj și scurtmetraj, întâlniri cu regizori, actori și producători, precum și două

workshopuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema.

Printre invitații speciali ai evenimentului se numără nume de referință din cinematografia românească și internațională, precum actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș,  regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

În total, în cadrul festivalului vor fi proiectate peste 30 de filme de lungmetraj și scurtmetraj. Printre acestea se numără cel mai premiat film românesc al sezonului trecut –  Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), care a câștigat premiul Orizzonti la Festivalul de la Veneția, Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu), care a fost selecționat la Festivalul de la Cannes, sau Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn), premiat la Festivalul de la Sarajevo. Selecția include și TWST (Things we said today), cel mai recent film al aclamatului regizor Andrei Ujică, 8 ilustrate din lumea ideală, un film documentar regizat de Radu Jude și filozoful Christian Ferencz-Flatz sau comedia Căsătoria (r. Mihai Bendeac).

Programul complet al proiecțiilor și lista filmelor pot fi consultate aici: www.film.md

TIFF Chișinău este conceput, programat și curatoriat exclusiv de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania. Selecția filmelor reflectă direcțiile artistice și editoriale asumate de TIFF în peste două decenii de existență – un angajament ferm față de calitate, diversitate, libertate de expresie și promovarea celor mai relevante voci ale cinematografiei românești și internaționale.”

– Tudor Giurgiu, președinte TIFF.

Prin organizarea acestui eveniment, ne dorim să contribuim la dezvoltarea industriei cinematografice locale, creând un spațiu de întâlnire între profesioniști din domeniu și publicul larg, să sprijinim tinerii cineaști și să stimulăm interesul 

pentru cinematografia de calitate înaltă. Prin selecția atentă de filme, TIFF Chișinău promovează cultura și limba română, contribuind la consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Moldova”, a menționat Olga Harabajiu, reprezentantă 609 FILM.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este cu intrare liberă, dar cu înregistrare prealabilă pe următorul link: film.md – unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați.

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. 

Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.  

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: