Transnistria: cea mai mică rată de participare la alegerile prezidențiale ruse din ultimii 18 ani. Câți și-au dat votul pentru Putin
Full Article 3 minutes read

Transnistria: cea mai mică rată de participare la alegerile prezidențiale ruse din ultimii 18 ani. Câți și-au dat votul pentru Putin

Vladimir Putin, președintele ales al Federației Ruse, potrivit rezultatelor preliminare, a fost votat de 97 la sută din alegătorii din regiunea transnistreană, care au participat la alegerile prezidențiale organizate ilegal pe 17 martie, în stânga Nistrului. Presa de la Tiraspol anunță că liderul în exercițiu de la Kremlin, care a ordinat invadarea militară a Ucrainei în 2022, provocând un război la hotarul cu Moldova, a fost votat, în total, de aproape 45 de mii de ruși din regiune, din cei peste 46 de mii care au participat la scrutin. Rezultatele alegerilor din 17 martie indică cea mai mică prezență la vot la prezidențiale organizate de Rusia în stânga Nistrului, din ultimii 18 ani.

În regiunea transnistreană, 44.797 de ruși care locuiesc în zonă și-au votat pentru actualul șef al statului rus, Vladimir Putin. Cifra reprezintă 97% din participanții la vot.

La polul opus, cei trei contracandidați ai lui Putin au obținut, în Transnistria, cumulativ, nici 1000 de voturi. Mai exact, pentru vicepreședintele Dumei de Stat Vladislav Davankov din partea formațiunii „Oameni Noi” și-au dat votul 398 de ruși din stânga Nistrului, ceea ce înseamnă 0,86%.

Deputatul comunist Nikolai Haritonov a obținut 383 de voturi sau 0,83% din sufragii.

Pentru liderul Partidului Democrat-Liberal Rus Leonid Sluțki, tot el șef al comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat, și-au dat votul 208 de ruși din regiunea transnistreană, ceea ce înseamnă 0,45% din numărul tuturor participanților la vot.

Alte 396 de buletine de vot (0,86%) au fost declarate nule.

Potrivit presei locale, la alegerile din stânga Nistrului, organizate de Moscova în ciuda interdicției Chișinăului, au participat 46.179 de cetățeni ruși cu drept de vot. Aceasta este cea mai mică prezență la vot la alegerile prezidențiale din Rusia organizate în regiunea transnistreană, în ultimii 18 ani. Vezi detalii despre ce urmărește Rusia prin desfășurarea alegerilor preidențiale în Transnistria și cum s-a votat la scrutinele anterioare – în analiza Promo-LEX.

Vladimir Putin, reales președinte al Rusiei // Rezultat preliminar

Vladimir Putin rămâne la putere. Liderul de la Kremlin, care a ordonat invadarea militară a Ucrainei în 2022, și-a asigurat duminică cel de-al cincilea mandat, după ce a obținut, potrivit primelor rezultate oficiale, peste 87% din voturi, într-un scrutin de trei zile. Datele au fost publicate de Comisia Electorală Centrală de la Moscova, după procesarea a 99,75% din voturi. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: