Moldovagaz începe deconectările datornicilor. Cu excepția a 3 categorii de consumatori
Full Article 2 minutes read

Moldovagaz începe deconectările datornicilor. Cu excepția a 3 categorii de consumatori

Urmare a anunțului Moldovagaz din 27 februarie că vor fi deconectați de la gaz consumatorii care au datorii, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun a venit cu unele precizări. El spune că nu pot fi deconectați de la gaz consumatorii casnici care cumulativ întrunesc 3 condiții. „Sunt în categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată”, este una din cele trei condiții. 

Compania Moldovagaz informa consumatorii, pe 27 februarie, despre expirarea termenului limită de achitare a facturii de plată, emisă pentru luna ianuarie 2023. „Și anume la 15 februarie 2023 pentru consumatori noncasnici, iar la 20 februarie 2023 la cei casnici”, preciza compania.

Moldovagaz mai declara că datoria consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate în ianuarie curent s-a cifrat la 318,657 milioane lei – 64,829 milioane lei la consumatori noncasnici și 253,828 milioane lei la cei casnici.

Prin urmare, compania anunța că pentru a evita majorarea soldului datoriei consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate vor fi deconectate instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor-debitori de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale:

– începând cu data de 27 februarie 2023 la consumatorii noncasnici;

– începând cu data de 1 martie 2023 la consumatorii casnici.

Astfel, Moldovagaz a solicitat consumatorilor-debitori să stingă restanța pentru gazele naturale furnizate.

Urmare a anunțului Moldovagaz despre deconectări, deputatul PAS Dan Perciun a venit cu unele precizări. El spune că „este important de știut că deconectarea poate avea loc doar cu respectarea prevederilor Legii nr. 340 cu privire la interzicerea deconectărilor de la servicii locativ-comunale în perioada rece a anului”.

Parlamentarul declară că nu pot fi deconectați consumatorii casnici care cumulativ întrunesc cele 3 condiții de mai jos:

  1. sunt în categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată;
  2. au o datorie mai mică de 5000 de lei;
  3. au achitat cel puțin 50% din factura rămasă după acordarea compensațiilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: