În contextul crizei de pe piața gazelor naturale, Moldovagaz îndeamnă consumatorii casnici să achite facturile pentru luna noiembrie până 15 decembrie 2021. Într-un comunicat de presă, emis pe 14 decembrie, Moldovagaz, mai recomandă oamenilor să în considerare posibilitatea unei plăți în avans până la 20 decembrie 2021 a costului gazelor consumate în prima jumătate a lunii decembrie a anului curent.
Necesitatea achitării plăților în avans se explică prin faptul că Moldovagaz trebuie să-și onoreze obligațiile contractuale față de Gazporm.
„Pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a sistemului de gaze din Republica Moldova, SA „Moldovagaz” este obligat până la data de 20 a fiecărei luni să-și îndeplinească obligațiile contractuale privind achitarea furnizorului extern costul gazelor naturale consumate în luna precedentă, precum și jumătatea din costul gazelor naturale consumate în luna curentă a anului”,
Totodată, Moldovagaz atenționează consumatorii finali noncasnici că ar putea fi deconectați de la instalațiile de ardere a gazelor, în cazul încălcării termenului de plată, stipulat în contractul de furnizare a gazelor naturale.
Avocații din Republica Moldova intră în grevă generală, începând cu 15 iulie, în semn de protest față de modificările aduse Legii cu privire la avocatură.Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului Uniunii Avocaților, care s-au întrunit în ședința extraordinară pe 11 iulie.
Greva va fi menținută până la desfășurarea Congresului extraordinar al avocaților, programat pentru 25 iulie. Pe durata protestului, avocații și avocații stagiari nu vor acorda asistență juridică, iar absența de la activitățile profesionale va fi considerată justificată.
Decizia vine după ce Parlamentul a votat, pe 10 iulie, modificări la Legea cu privire la avocatură. Potrivit președintelui Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, proiectul a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit acestuia, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”.
„Asistăm la un proces de erodare a statului de drept, prin preluarea de către stat (dar în realitate, de anumite persoane) a controlului politic asupra profesiei de avocat”, a scris Popescu pe rețelele de socializare.
În acest context, Consiliul Uniunii Avocaților face apel către președinta Maia Sandu să nu promulge această lege.
Potrivit deciziei Consiliului, în cadrul Congresului extraordinar din 25 iulie, avocații urmează să dezbată exclusiv subiectul „ingerinței în independența, libertatea și autonomia profesiei, prin acceptarea și votarea amendamentului respectiv”.
Deocamdată, autoritățile nu au reacționat nici la greva anunțată de Uniunea Avocaților din Republica Moldova, nici la îngrijorările și acuzațiile exprimate de avocați.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.