Moldovenii care au muncit în Ucraina sau Albania vor putea beneficia de pensii
Full Article 1 minutes read

Moldovenii care au muncit în Ucraina sau Albania vor putea beneficia de pensii

Cetățenii moldoveni care au muncit în Ucraina sau Albania ar putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizele consultative care prevăd inițierea negocierilor pentru a aproba acorduri în domeniul securității sociale între Republica Moldova și cele două țări – Ucraina și Albania, anunță Parlamentului.

Potrivit sursei citate, de aceste acorduri vor beneficia persoanele care sunt sau au fost supuse legislației, cum ar fi angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc. Astfel, persoanele vizate vor putea beneficia de pensii pentru limita de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale și de pensii de urmaș.

Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 17 state, iar 15 dintre ele sunt în vigoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: