Moldovenii nu mai joacă la loto? Vânzările biletelor au scăzut aproape de patru ori
Full Article 4 minutes read

Moldovenii nu mai joacă la loto? Vânzările biletelor au scăzut aproape de patru ori

După ce în Moldova a fost interzisă publicitatea jocurilor de noroc, vânzările de bilete la loteria națională au scăzut de aproape patru ori. O informație în acest sens a fost comunicată pentru NM de către NGM Company, care a devenit partener privat al întreprinderii de stat Loteria Națională a Moldovei în urmă cu patru ani. 

Cum a căzut loteria

Potrivit NGM Company, în primele șase luni ale acestui an, în Moldova au fost vândute 2,46 milioane de bilete în valoare de 73,2 milioane lei. În aceeași perioadă a anului trecut au fost vândute 9,38 milioane de bilete în valoare de 257,5 milioane lei.

„Acesta este un rezultat direct al interdicției de publicitate pentru jocurile de noroc. Schimbarea legii a avut un impact negativ și asupra nivelului veniturilor multor antreprenori care vindeau bilete de loterie”, a menționat compania.

Potrivit acesteia, și Poșta Moldovei a suferit pierderi. Din cauza scăderii vânzării biletelor, Întreprinderea de Stat a pierdut circa 3,5 milioane lei. NM nu a obținut un comentariu de la Întreprindere, până la publicarea materialului reprezentanții Poștei Moldovei nu au venit cu un răspuns la solicitarea de informații.

Interzicerea publicității la loterie

Proiectul de lege prin care se urmărește interzicerea publicității jocurilor de noroc a fost susținut la 25 noiembrie 2021, de 56 de deputați. Documentul se referă la interdicția publicității asupra loteriilor, pariurilor la competiții și evenimente sportive și altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele online.

În urma votului din Parlament, parlamentarul Dumitru Alaiba, care este și autorul inițiativei, a menționat că a fost interzisă publicitatea unui viciu: „Parlamentul a INTERZIS orice fel de publicitate a jocurilor de noroc, a loteriilor și pariurilor sportive. Trebuie să protejăm populația de un viciu care distruge familii, cariere, vieți. Suntem aici să-i ajutăm și protejăm pe cei care au cel mai mult nevoie de asta. A fost interzisă publicitatea unui viciu. Nu poți promova ceva ce dăunează populației. Este doar logic și normal”.

Loteria de pe online

NGM Company a raportat că veniturile din online ale Loteriei Naționale a Moldovei au fost 80,45 milioane lei. Compania a menționat că veniturile sunt în scădere „de la o lună la alta”. Astfel, dacă în ianuarie profitul Loteriei Naționale a Moldovei se ridica la 14,57 milioane lei, atunci în iunie – 12,2 milioane lei.

„Rezultatele pe acest segment au fost influențate nu atât de interdicția de publicitate, cât de creșterea ponderii site-urilor ilegale de pe piață, precum și de creșterea cu 50% a impozitului pe câștiguri. Din această cauză, mulți jucători au trecut pe platformele ilegale care fac publicitate gratuită în Moldova, în timp ce nu plătesc taxe și nu le sunt reținute impozite pe câștiguri”, au declarat reprezentanții companiei.

La acest subiect, compania s-a referit la datele portalului de specialitate top100bookmakers.com. Potrivit acestui portal, la 1 august, aproximativ 8,9 mii de utilizatori din Moldova fac pariuri sportive. Dintre aceștia, 4,5 mii fac pariuri pe site-ul Loteriei Naționale a Moldovei, 1270 – pe portalul bet365, alți 1250 – pe portalul 1хbet.

NM nu a obținut un comentariu de la Dumitru Alaiba în legătură cu datele oferite de NGM Company: parlamentarul nu a răspuns la apeluri. Anterior, în cadrul unui interviu pentru NM, Alaiba a spus că nu a existat un obiectiv de a prăbuși imediat vânzările loteriei. „Să facem o paralelă cu publicitatea la țigări (în Moldova există interdicție de publicitate la produsele din tutun – NM). Au scăzut vânzările imediat? Nu. Dar experiența altor țări arată că în absența publicității apar tot mai rar noi fumători. Am făcut un lucru bun, limitând promovarea”, a spus Alaiba.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: