Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a comentat pentru prima oară amendamentul adoptat în rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în care Transnistria este declarată teritoriu ocupat de Federația Rusă. Diplomații de la Moscova susțin că formularea utilizată de diplomații europeni nu ar corespunde realității.
„Considerăm formularea din rezoluția APCE cu privire la Transnistria drept inadmisibilă, care nu corespunde realității”, a declarat Zaharova într-un briefing din 17 martie.
Oficialul rus s-a referit și la declarația președintei R. Moldova Maia Sandu, care a reiterat pe 16 martie apelul către Kremlin, privind retragerea trupelor ruse care staționează în regiunea transnistreană.
„În ceea ce privește declarația președintelui Republicii Moldova, cu privire la retragerea trupelor ruse de pe malul stâng al Nistrului, aș vrea să amintesc că contingentul forțelor armate ruse se află în Transnistria în conformitate cu acordul privind reglementarea pașnică a conflictului transnistrean din 21 iulie 1992. Amintim că scopul aflării acolo a militarilor Fed. Ruse este realizarea operațiunii de pacificare, datorită căreia timp de 30 de ani la Nistru este asigurată nu doar pacea și liniștea, dar și paza sigură a munițiilor depozitate în regiune din timpurile sovietice”, a comentat purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus.
În același timp, Zaharova a declarat că Moscova este deschisă în ceea ce privește discutarea subiectului.
„Suntem gata să discutăm cu partea moldovenească subiectul privind utilizarea acestora. Retragerea trupelor depinde de obținerea unei reglementări politice a problemei transnistrene. Din păcate, mai e mult până acolo. Și depinde această reglementare nu în ultimul rând de Chișinău”, a subliniat oficialul rus.
Președinta țării Maia Sandu a comentat pe 16 martie, într-o conferință de presă alături de omologul său român, Klaus Iohannis, rezoluția APCE, care conține și un amendament prin care Transnistria este recunoscut drept teritoriu ocupat de Federația Rusă. Șefa statului a remarcat că documentul vizează în primul rând Ucraina.
„Decizia a fost despre Ucraina și a vizat agresiunea Rusiei. În raport cu acest amendament, R. Moldova a spus foarte clar că Federația Rusă are un rol esențial în tot ceea ce ține de conflictul din Transnistria, începând de la origine până la toate lucrurile care s-au întâmplat și se întâmplă la ziua de astăzi. Noi am spus și am cerut întotdeauna retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, am cerut și cerem lichidarea munițiilor din stânga Nistrului. Pledăm în continuare pentru soluționarea pașnică a acestui conflict. Vom face totul pentru a găsi și a pune în practică o soluționare diplomatică, politică, pașnică”, a menționat șefa statului.
Precizăm că autoritățile de la Chișinău au reiterat în repetate rânduri apelul către Moscova de a-și retrage trupele de pe teritoriul R. Moldova și de a lichida munițiile depozitate în regiunea transnistreană.