Moscova, despre rezoluția APCE, în care Transnistria este declarată teritoriu ocupat: „Nu corespunde realității”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a comentat pentru prima oară amendamentul adoptat în rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în care Transnistria este declarată teritoriu ocupat de Federația Rusă. Diplomații de la Moscova susțin că formularea utilizată de diplomații europeni nu ar corespunde realității.

Considerăm formularea din rezoluția APCE cu privire la Transnistria drept inadmisibilă, care nu corespunde realității”, a declarat Zaharova într-un briefing din 17 martie.

Oficialul rus s-a referit și la declarația președintei R. Moldova Maia Sandu, care a reiterat pe 16 martie apelul către Kremlin, privind retragerea trupelor ruse care staționează în regiunea transnistreană.

În ceea ce privește declarația președintelui Republicii Moldova, cu privire la retragerea trupelor ruse de pe malul stâng al Nistrului, aș vrea să amintesc că contingentul forțelor armate ruse se află în Transnistria în conformitate cu acordul privind reglementarea pașnică a conflictului transnistrean din 21 iulie 1992. Amintim că scopul aflării acolo a militarilor Fed. Ruse este realizarea operațiunii de pacificare, datorită căreia timp de 30 de ani la Nistru este asigurată nu doar pacea și liniștea, dar și paza sigură a munițiilor depozitate în regiune din timpurile sovietice”, a comentat purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus.

În același timp, Zaharova a declarat că Moscova este deschisă în ceea ce privește discutarea subiectului.

Suntem gata să discutăm cu partea moldovenească subiectul privind utilizarea acestora. Retragerea trupelor depinde de obținerea unei reglementări politice a problemei transnistrene. Din păcate, mai e mult până acolo. Și depinde această reglementare nu în ultimul rând de Chișinău”, a subliniat oficialul rus.

Președinta țării Maia Sandu a comentat pe 16 martie, într-o conferință de presă alături de omologul său român, Klaus Iohannis, rezoluția APCE, care conține și un amendament prin care Transnistria este recunoscut drept teritoriu ocupat de Federația Rusă. Șefa statului a remarcat că documentul vizează în primul rând Ucraina.

Decizia a fost despre Ucraina și a vizat agresiunea Rusiei. În raport cu acest amendament, R. Moldova a spus foarte clar că Federația Rusă are un rol esențial în tot ceea ce ține de conflictul din Transnistria, începând de la origine până la toate lucrurile care s-au întâmplat și se întâmplă la ziua de astăzi. Noi am spus și am cerut întotdeauna retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, am cerut și cerem lichidarea munițiilor din stânga Nistrului. Pledăm în continuare pentru soluționarea pașnică a acestui conflict. Vom face totul pentru a găsi și a pune în practică o soluționare diplomatică, politică, pașnică”, a menționat șefa statului.

Precizăm că autoritățile de la Chișinău au reiterat în repetate rânduri apelul către Moscova de a-și retrage trupele de pe teritoriul R. Moldova și de a lichida munițiile depozitate în regiunea transnistreană.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: