Moscova, despre țările și organizațiile participante la „Platforma Crimeea”: Se va reflecta în modul cuvenit asupra relațiilor noastre
Full Article 2 minutes read

Moscova, despre țările și organizațiile participante la „Platforma Crimeea”: Se va reflecta în modul cuvenit asupra relațiilor noastre

Moscova va examina participarea fiecărei țări în parte, a organizațiilor internaționale și a reprezentanților acestora la summitul de constituire a „Platformei Crimeea”, drept un atentat la integritatea teritorială a Federației Ruse. Este reacția Ministerului rus al Afacerilor Externe în urma evenimentului care s-a desfășurat, în ajun, la Kiev.

„Scopul anunțat al acestui proiect politic, elaborat cu implicarea activă a experților din SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană și finanțat de Agenția SUA pentru dezvoltare internațională, se anunță drept „dezocuparea Crimeei și întoarcerea acesteia Ucrainei”. Respectiv, și participanții la summit sunt majoritatea țări membre ale NATO și unele organizații internaționale, unite de confuzia, potrivit căreia, peninsula Crimeea trebuie să fie parte a actualului stat ucrainean și că aceasta poate fi desprinsă de Federația Rusă prin presiuni politico-economice ”, se arată în declarația MAE-ului rus.

Reprezentanții instituției au subliniat că subiectul privind includerea Crimeei în componența Fed. Ruse a fost „închis definitiv” în martie 2014.

„Inițiativa Ucrainei este o acțiune pur populistă, un spectacol politic rupt de realitate, care are drept scop păstrarea temporară a Crimeei în componența Ucrainei în spațiul informațional. Totodată, așa cum am avertizat, vom fi nevoiți să examinăm, în fiecare caz în parte, participarea țărilor, a organizațiilor internaționale și a reprezentanților acestora la „Platforma Crimeea” drept atentat la integritatea teritorială a Federației Ruse, ceea ce se va reflecta în modul cuvenit asupra relațiilor noastre”, se mai arată în declarație.

În același timp, Rusia a respins invitația lansată de președintele ucrainean Vladimir Zelenski, privind „alăturarea Fed. Ruse la participarea „Platformei Crimeea”.

***

Președintele Maia Sandu a participat, pe 23 august, la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”. Ea a declarat că Moldova susține rezoluțiile Adunării Generale a Națiunilor Unite cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei. La finalul summitului, participanții au adoptat o declarație prin care au recunoscut Rusia drept stat-ocupant și au declarat despre necesitatea introducerii unor sancțiuni suplimentare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: