Moscova va deschide secții de votare pentru alegerile prezidențiale și în regiunea transnistreană, chiar dacă Chișinăul i-a interzis
Full Article 2 minutes read

Moscova va deschide secții de votare pentru alegerile prezidențiale și în regiunea transnistreană, chiar dacă Chișinăul i-a interzis

Rusia va deschide pentru alegerile sale prezidențiale din 17 martie mai multe secții de votare în regiunea transnistreană. Cel puțin asta scrie presa din stânga Nistrului, cu referire la un mesaj al Ambasadei Rusiei în Moldova. Se întâmplă chiar dacă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova a permis deschiderea unei singure secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia și anume în incinta sediului Ambasadei Federației Ruse, de la Chișinău.

Presa din stânga Nistrului anunță că Federația Rusă își va deschide secții de votare, pe 17 martie, la Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol. Acestea ar urma să fie deschise între orele 08:00 și 20:00. Imaginile video care anunță deschiderea secțiilor de votare din regiunea transnistreană anunță că hotărârea a fost luată „în conformitate cu decizia Ambasadei Rusiei în Moldova”.

Totuși, pe site-ul oficial al Ambasadei Rusiei, precum și pe site-ul Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, este indicată o singură secție de votare, care se va deschide în Moldova pe 17 martie, și anume în clădirea Ambasadei Rusiei din Chișinău.

NM a contactat Ministerul de Externe al Republicii Moldova pentru un comentariu. Purtătorii de cuvânt ai misiunii diplomatice l-au citat pe ministrul de Externe, Mihai Popșoi, care a spus la începutul lunii februarie că Moldova a permis deschiderea unei secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, doar pe teritoriul Ambasadei Rusiei la Chișinău.

„Noi am interzis organizarea alegerilor prezidențiale oriunde în afara misiunilor diplomatice. Dacă se va încerca organizarea scrutinului oriunde în altă parte acest lucru va fi contraproductiv”, a declarat ministrul de Externe la mijlocul lunii februarie.

Amintim că alegerile prezidențiale din Rusia vor avea în perioada 15-17 martie 2024. Acestea sunt primele alegeri prezidențiale după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Președintele Vladimir Putin, care conduce Rusia din 2000, şi-a anunțat intenția de a candida pentru un al cincilea mandat. El ar urma să poată rămâne la Kremlin până cel puțin în 2030, când va împlini 78 de ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: