În pofida confidențialității contractului, Spînu a dezvăluit informații despre formula de calcul a prețului la gaz
Full Article 3 minutes read

În pofida confidențialității contractului, Spînu a dezvăluit informații despre formula de calcul a prețului la gaz

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu vine cu câteva clarificări referitor la modul de calcul a prețului de achiziție a gazelor. Deși nu divulgă formula completă din motive de confidențialitate, Spînu reiterează că formula e un mixt de 30% la 70%, iar perioada de calcul a prețului a fost efectuată la început de noiembrie.

„Toți care mă știu mai din aproape cunosc că nu apreciez minciuna și neadevărurile. Tocmai din acest motiv, voi face câteva clarificări referitor la modul de calcul a prețului de achiziție a gazelor. E ușor a face calcule și preziceri din trecut . E mai greu să prezici viitorul”, a scris oficialul pe canalul său de Telegram.

Ministrul notează că prețul la coșul de petrol la începutul lunii noiembrie pentru trimestrul I al anului 2022 era de aproximativ 270 USD. Front Month Index la început de luna noiembrie era de aproximativ 920 USD pentru mia de metri cubi. Aplicând aceste prețuri, Spînu a prezentat următoarele calcule:

70% din 270 = 189 USD
30% din 920 = 276 USD
189 USD + 276 USD = 465 USD prețul de achiziție a gazului.

„În final, repet ce am zis permanent, suntem într-o criză energetică și pe care o vom depăși cu capul sus”, a afirmat ministrul.

În același timp, Andrei Spînu a spus că „Moldovagaz” a transferat în întregime către „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie 2021.

Într-o conferință de presă, susținută pe 11 ianuarie, Andrei Spînu a declarat că „Moldovagaz” ia în calcul opțiunea majorării tarifului la gaz pentru consumatori, iar guvernul caută soluții pentru sprijinul populației.

Între timp, pe 12 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit în ședință, unde a fost audiat raportul SA Moldovagaz privind procesul de achitare a facturilor pentru gazul procurat de la furnizor în contextul creșterii prețului de achiziție pentru luna ianuarie. Totodată, au aprobat mau multe decizii, una dintre ele fiind obligarea instituțiilor publice de a raționaliza consumul de energie electrică și gaz, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Moldovagaz declară că, în luna ianuarie, tariful de procurare a gazelor crește până la 647 de dolari pentru mia de metri cubi. Motivul este legat de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului. Dacă prețul de $647  se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei, a spus Andrei Spînu, într-o emisiune televizată.

Reprezentanții Moldovagaz au publicat pe 11 ianuarie un comunicat de presă, în care au anunțat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie.

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: