Andrei Spînu: „Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului”
Full Article 4 minutes read

Andrei Spînu: „Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului”

Compania Moldovagaz ia în calcul opțiunea majorării tarifului la gaz pentru consumatori, iar guvernul ia în calcul posibilitatea oferirii unui suport suplimentar. Declarația a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă din 11 ianuarie. Acesta a mai spus că Moldova se confruntă în continuare cu o situație dificilă.

„Suntem în continuare într-o situație dificilă. Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie, și nici în decembrie. Se va încheia atunci când prețul la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate. Nu este o criză a R. Moldova, este o criză la nivel european și din păcate afectează țara noastră la modul direct. Nu este influențată de R. Moldova și noi, guvernul, avem puține instrumente de a interveni la nivel european pentru a reduce prețurile”, a relatat Spînu.

Vicepremierul a precizat că Moldova a achiziționat gaz cu 54-56% mai ieftin decât media pe piața europeană. Totodată, Spînu a infirmat informația, potrivit căreia, în decembrie, Moldova a cumpărat gaz cu $550.

„Nu este adevărat. Prețul de achiziție în decembrie a fost de $450. Pentru ianuarie, prețul mediu de piață este de $1359. Vreau să amintesc că, în decembrie, am avut noi vârfuri de preț la nivel european. Au fost zile când gazul costa $2800/1000m3. Aceste prețuri la nivel european au influențat și prețul pentru R. Moldova. Prețul pentru Moldova în ianuarie va fi de $646/1000m3, cu 52% mai ieftin decât prețul mediu bursier”, a declarat Spînu.

Oficialul a mai spus că Executivul conștientizează îngrijorarea cetățenilor.

„Am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Știu foarte bine că oamenii privesc cu maximă îngrijorare riscurile de creștere suplimentară a tarifelor pentru gaze. Facem tot posibilul să identificăm care ar fi alternativele. Avem de făcut două lucruri: 1. Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazelor în perioada următoare. În mod special – vorbim de avansul pentru ianuarie”, a spus Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că Moldovagaz va achita integral până la sfârșitul săptămânii curente consumul de gaz pentru luna decembrie și nu sunt probleme în acest sens. De asemenea, se va achita avansul pentru ianuarie. Totuși, compania ia în calcul majorarea tarifelor.

„De asemenea, trebuie să menționăm că Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului, care să asigure achitarea curentă a gazului. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețurilor la nivel european”, a mai spus Spînu.

Oficialul a precizat că, în cazul în care majorarea va fi aprobată, aceasta va fi aplicată în facturile pentru februarie.

***

În luna ianuarie, prețul livrării gazelor naturale rusești în Moldova a crescut cu aproape $100 comparativ cu luna decembrie — până la $646 pentru o mie de metri cubi (în luna noiembrie, Moldova a achiziționat gazele naturale cu $450). Cei de la „Moldovagaz” au motivat acest lucru prin „creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene„.

„Moldovagaz” susține că deocamdată nu intenționează să reexamineze tariful la gazele naturale pentru consumatori. Însă dacă prețul livrărilor va continua să crească, cei din companie nu exclud că vor fi nevoiți să majoreze din nou tariful.

Totodatătariful la energia electrică ar putea să se dubleze. Cel mai mare operator de pe piața de energie electrică, „Premier Energy”, a cerut de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului de la 1,51 lei până la 2,79 lei pentru un kWh. Cei din cadrul companiei au motivat această solicitare prin majorarea de aproape două ori a prețului de achiziție a energiei electrice livrată de „Energocom”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: