În ianuarie, Moldova cumpără gaz mai scump din Rusia. Precizările Moldovagaz
Full Article 3 minutes read

În ianuarie, Moldova cumpără gaz mai scump din Rusia. Precizările Moldovagaz

Moldovagaz declară că, în luna ianuarie, tariful de procurare a gazelor crește până la 646 de dolari pentru mia de metri cubi. Anunțul a fost făcut în data de 10 ianuarie curent. Motivul este legat de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului.

„Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 USD pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare”, se arată în declarația Moldovagaz.

Sursa mai declară că majorarea este din cauza creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului.

În final, SA „Moldovagaz” spune că va depune toate eforturile pentru a achita în termenii stabiliți și integral livrările curente și astfel se va garanta neîntreruperea acestora.

***

De menționat că în noiembrie, prețul mediu de achiziție al gazelor pentru Moldova a fost de 450 de dolari mia de metri cubi, iar în decembrie – 550 de dolari.

Amintim că, în data de 4 ianuarie curent, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Potrivit unui comunicat al Președinției, a fost pusă în discuție situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție la gazele naturale.

Membrii CSS au audiat informația despre nivelul plăților efectuate până în prezent pentru consumul de gaze naturale, despre evoluția pentru anul 2022 a prețurilor la gazele naturale importate, despre perspectivele pentru luna ianuarie și soluțiile de depășire a unei potențiale crize. Sursa mai declară că CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.

De menționat, la fel, că la sfârșitul lunii octombrie, s-a încheiat ultima rundă de negocieri dintre Gazprom și delegația Moldovei, din care a făcut parte și vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Acesta a anunțat că, potrivit acordului, s-a convenit efectuarea unui audit independent cu privire la datoria Moldovagaz față de Gazprom. Auditul ar urma să se desfășoare în 2022. „În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”, a mai menționat viceprim-ministrul țării.

Anterior, în cadrul negocierilor, Gazprom a solicitat părții moldovenești să recunoască o datorie istorică de peste 700 milioane de dolari și s-o ramburseze în regim de urgență.

Precizăm că, vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a anunțat că va susține în data de 11 ianuarie, o conferință de presă referitor la situația pe piața gazelor naturale în Republica Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: