Năstase răspunde criticilor privind vânzarea terenului din fața „UNIC”, la un preț mult sub piață
Full Article 4 minutes read

Năstase răspunde criticilor privind vânzarea terenului din fața „UNIC”, la un preț mult sub piață

Andrei Năstase spune că reprezentanții Platformei DA din CMC au executat o hotărâre judecătorească emisă de Curtea Supremă de Justiție. Potrivit lui, neexecutarea unei hotărâri judecătorești conduce la sancționarea RM la CEDO. Declarația vine după ce consilierii Platformei, împreună cu cei din PSRM, au votat înstrăinarea unui teren din fața SA „UNIC” la un preț mai mic, în comparație cu cel de pe piață.

„Prin votul consilierilor de ieri, nu s-a întâmplat nimic altceva decât că a fost executată o hotărâre a instanței de judecată emisă de către Curtea Supremă de Justiție. Prin voturile Platformei DA de ieri, bugetul municipal nu a avut nimic de pierdut. Voturile Platformei DA au fost date în conformitate cu legislația în vigoare. Neexecutarea unei hotărâri judecătorești conduce la sancționarea Republicii Moldova la CEDO”, a spus Năstase.

Potrivit lui, pe terenul din fața SA „UNIC” urmează să se construiască o parcare subterană. Astfel, Năstase a mai declarat că se evidențiază o atitudine iresponsabilă din partea celor de la PAS: „Care este motivul pentru care acești domni au decis să nu voteze proiectul? Să le explice oamenilor de ce nu au votat. Noi am fost trimiși în CMC să facem ceva, dar să nu sabotăm problemele orașului”, a spus Năstase.

El a mai declarat că în presă s-a vehiculat că oamenii au pierdut 3 milioane de euro pe urma votului de ieri cu privire la imobil. „Cine a stabilit această cifră? Nu l-am da pe nimic, dacă va fi voia mea. Poate acolo va trebui să facem ceva unificator pentru țară”, a spus el.

Năstase s-a adresat și către PAS: „Aveți la dispoziție PG, CNA, MAI, oficiul Chișinău al Cancelariei de stat care este în drept să conteste această decizie a CMC, de ce nu o faceți? De ce faceți acest circ? De ce nu ne să lăsați în pace? Este un proiect de decizie absolut legal și nu ne este rușine”.

Consiliera Platformei Aliona Mandatii, care face parte din Comisia pentru construcții, arhitectură și relații funciare, căreia Plîngău i-a solicitat demisia a spus că nu putea acționa în alt mod.

„Noi eram conștienți de faptul că dacă va fi emisă o decizie irevocabilă, noi deja nu vom putea face nimic. Ceea ce s-a întâmplat. Noi am venit cu două amendamente ca pe acest teren din față să nu se poate construi nimic la nivel de înălțime și parcarea să fie deschisă, ca să aibă acces locuitorii mun. Chișinău. Atât am putut face în acest sens. Nu s-a votat un proiect de decizie emis de noi, am fost nevoiți să votăm o hotărâre judecătorească”, a spus Mandatii.

***

De menționat că astăzi, președinte interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că va solicita convocarea urgentă a Consiliului Național Politic pentru a pune în discuție retragerea sprijinului politic a consilierilor municipali din partea Platformei DA, responsabili de domeniul funciar. „Decizia de ieri, din cadrul CMC, a fost neînțeleasă de mine și de foarte mulți colegi de partid nu doar din Chișinău, dar și din raioanele Republicii. Această decizie nu a fost consultată cu forurile statutare ale partidului și după mine, nu reprezintă voința sau poziția întregului partid”, a spus Plîngău.

Totodată, președintele interimar al partidului a declarat că „ar fi de bun simț dacă consilierii municipali responsabili de domeniul funciar și-ar depune mandatele de consilier”.

Din componența Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare din partea Platformei DA fac parte doi consilieri municipali: Aliona Aliona și Ion Macovei.

Amintim că un teren de 1,3 hectare din fața SA „UNIC” a fost vândut cu 2 691 792 de lei Magazinului Universal „UNIC”. Decizia a fost adoptată cu votul consilierilor municipali din Platforma DA și PSRM. De cealaltă parte, cei de la PAS a acuzat CMC că au înstrăinat terenul la un preț mult mai mic, decât ar valora. Totodată, aceștia au declarat că vor contesta decizia în instanță.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: