Facebook/Natalia Gavrilița

„Vă promitem că imediat mergem la muncă”. Natalia Gavrilița este noul prim-ministru al Republicii Moldova

Natalia Gavrilița este cel de-al 15-lea prim-ministru al Republicii Moldova. Parlamentul a dat vot de încredere cabinetului de miniștri condus de către reprezentanta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În susținerea acesteia au votat 61 de deputați din fracțiunea PAS. Fracțiunea Comuniștilor și Socialiștilor și fracțiunea Partidului „ȘOR” nu au susținut învestirea Nataliei Gavrilița în funcția de premier.

„Vă promitem că imediat mergem la muncă!”, a declarat noul prim-ministru.

Cabinetul de miniștri propus de Natalia Gavrilița va avea 13 ministere, în loc de nouă, așa cum a fost până acum. Patru din ministerele existente urmează a fi reformate: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi divizat în Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se divizează în Ministerul Educației și Cercetării și în Ministerul Culturii. Va fi reformat și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin divizarea în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului. Ministerul Economiei și Infrastructurii se va transforma în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și în Ministerul Economiei.

Prim-ministru: Natalia Gavrilița

Vicepremier pentru Reintegrare: Vlad Kulminski

Vicepremier, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Andrei Spînu

Vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene: Nicu Popescu

Vicepremier pentru Digitalizare: Iurie Țurcanu

Ministrul Afacerilor Interne: Ana Revenco

Ministru al Sănătății: Ala Nemerenco

Ministru al Muncii și Protecției Sociale: Marcel Spatari

Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: Viorel Gherciu

Ministru al Mediului: Iuliana Cantaragiu

Ministru al Economiei: Sergiu Gaibu

Ministru al Finanțelor: Dumitru Budianschi

Ministrul Justiției: Sergiu Litvinenco

Ministru al Educației și Cercetării: Anatolie Topală

Ministru al Culturii: Sergiu Prodan

Ministru al Apărării: Anatolie Nosatîi

Anterior, în campania electorală desfășurată de PAS, dar și potrivit declarației Nataliei Gavrilița, printre primele inițiative ale noii guvernări va fi majorarea pensiei minime până la 2 mii de lei.

Pe ordinea de zi a ședinței din 6 august 2021 a Parlamentului a fost inclus și proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului privind componența numerică și nominală a Biroului Permanent al legislativului. La fel, urmează a fi aprobată și componența nominală a delegațiilor Parlamentului Republici Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și la organizațiile parlamentare bilaterale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: