Natalia Gavrilița va participa la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe
Full Article 3 minutes read

Natalia Gavrilița va participa la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, va participa la funeraliile de stat ale fostului prim-ministru al Japoniei Shinzo Abe, organizate la Tokyo pe 27 septembrie. Detaliile vizitei au fost discutate azi de Gavrilița și ambasadorul Japoniei la Chișinău,  Yoshihiro Katayama. Potrivit Guvernului, la discuții a participat, inclusiv, directorul adjunct al oficiului Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională din Ucraina, Kumiko Kasai.

Potrivit unui comunicat emis de Executiv, în cadrul dialogului au fost trecute în revistă și alte teme fundamentale ale relațiilor bilaterale, cum ar fi evoluția situației de securitate din regiune, promovarea și facilitarea accesului produselor agroalimentare moldovenești pe piața niponă, precum și alte aspecte de cooperare moldo-japoneză, în contextul depășirii crizei economice și energetice din țara noastră. De asemenea, a fost discutată organizarea, în timpul apropiat, a unui forum de afaceri moldo-japonez.

Șefa Guvernului și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul constant al Japoniei acordat Republicii Moldova, în special pentru contribuția oferită de autoritățile și poporul nipon în procesul de gestionare a crizei refugiaților, dar și pentru ajutorul umanitar oferit în cadrul Platformei de Suport de la Berlin.

La rândul său, E.S. Yoshihiro Katayama a subliniat importanța actualizării parteneriatului strategic moldo-nipon, mai ales în contextul evoluției războiului din Ucraina, și a menționat că Japonia este interesată de identificarea unor noi posibilități de intensificare și aprofundare a cooperării în domeniile de interes reciproc.

Aminitm că fost premier nipon Shinzo Abe a fost împuşcat cu o armă improvizată la începutul lunii iulie, în timp ce participa la un miting electoral la Nara (vestul Japoniei) în cadrul campaniei pentru alegerile senatoriale, la finalul cărora PLD, din care făcea parte, a câştigat cu un scor confortabil.

Tetsuya Yamagami, presupusul său asasin, arestat imediat după atac, este un fost membru al Forţei maritime de autoapărare, marina japoneză. Potrivit surselor poliţieneşti citate de media locale, bărbatul în vârstă de 41 de ani a vizionat videoclipuri pe YouTube în care se arată cum se poate confecţiona o armă de foc artizanală precum cea utilizată în atac.

Abe, un politician care a marcat profund politica ţării sale, a deţinut recordul în calitate de cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, post pe care l-a ocupat în 2006-2007, apoi, din nou, de la sfârşitul anului 2012 până în vara lui 2020.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: