„Ne bat, dar noi zburăm”. Deputatul Partidului „ȘOR” Petru Jardan a fost lipsit de imunitate parlamentară
Full Article 3 minutes read

„Ne bat, dar noi zburăm”. Deputatul Partidului „ȘOR” Petru Jardan a fost lipsit de imunitate parlamentară

Deputatul Partidului „ȘOR” Petru Jardan a fost lipsit de imunitate parlamentară. Decizia a fost luată de majoritatea deputaților prezenți la ședința plenară din 22 martie, la solicitarea procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Ședința parlamentului a început puțin după ora 16:00. Procurorul general a solicitat deputaților să aprobe solicitarea privind ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan. Potrivit Procuraturii, Petru Jardan, activând în funcția de director general interimar al Aeroportului, în cursul anului 2013, fiind persoana publică, prin înțelegerea prealabilă și de comun acord cu alte persoane fizice, neidentificate deocamdată de către organul de urmărire penal, intenționat a comis abuz de serviciu.

La rândul său, Petru Jardan s-a adresat parlamentului de la tribuna centrală și a atras atenția că solicitarea de ridicare a imunității nu înseamnă o dovadă a vinovăției persoanei.

În urma unei runde de întrebări-răspunsuri, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități Vasile Bolea a dat citire raportului.

Au urmat luări de cuvânt. Deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber le-a amintit deputaților că în spatele fiecărui dintre ei stau familiile acestora: „O să o aduc pe bunica mea în parlament într-o zi ca să vă spună cum s-a simțit când eu am stat în izolator. Și după un an, Procuratura a spus că nu sunt vinovată. Chiar dacă o să ridicați astăzi mâna, noi asta nu vă urăm”.

Aceasta a adresat un mesaj în limba rusă pentru bunica sa: „Нас бьют, а мы летаем. Рожденный ползать, летать не может. Все прошло и это пройдет” („Ne bat, dar noi zburăm. Cel născut să se târască nu va reuși să zboare. Toate trec, va trece și asta” – NM, traducere din rusă).

Deputatul Petru Jardan a susținut un discurs: „Vreau să declar că nu mă ascund după această imunitate. Dacă ar fi posibil, aș merge și fără această procedură la Procuratură. Decizia vă aparține. După mine, este o decizie previzibilă, ținând cont de context. Am vrut să-mi cer scuze de la familie. Până la urmă, adevărul va triumfa”.

Jardan s-a adresat și colegilor săi: „Vreau să fac o adresare către colegi: în toată perioada asta de aproximativ doi ani, nu știu dacă m-ați cunoscut bine, dar cred că m-ați văzut puțin mai pașnic. Am avut o luare de cuvânt la Anul Nou în primul an și am făcut un îndemn: să lăsăm puțin răutatea în discursurile noastre, în comportament, sărim la gâtul unul altuia și fizic s-a întâmplat. (…) Sunt de doi ani în parlament și nu am auzit decât de Plahotniuc, aeroport, miliard. Să-i lăsăm pe procurori să-și facă treaba și să nu facem presiuni. Lăsați ambițiile, PR-ul politic, hai să ne facem munca noastră directă”.

Demersul Procuraturii Generale a fost susținut de 68 de  deputați.

Parlamentarii urmează să examineze și solicitarea Procuraturii Generale în legătură cu deputatul Denis Ulanov.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: