Guvernul Republicii Moldova

„Ne confruntăm cu un atac concertat de noutăți false”. Ion Chicu susține că surse din afara statului încearcă să destabilizeze țara

Documentul fals care a dus în eroare mai multe instituții mass media din Republica Moldova ar proveni dintr-o sursă din afara statului, menită să destabilizeze situația din țară. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, la finalul ședinței din 15 mai a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătăte Publică. Șeful executivului a precizat că instituțiile de drept încearcă să identifice și să sisteze activitatea „surselor” respective.

Ion Chicu a îndemnat populația și mass media să se informeze numai din surse oficiale, plasate pe pagina de internet a guvernului.

„În ultima perioadă ne confruntăm cu un atac concertat de noutăți false de la pseudo-decizii ale Comisiei Situații Excepționale sau alte instituții care induc în mod intenționat populația în eroare. Ultimul caz l-am avut ieri, când de pe unele surse au fost răspândite informații false cu așa-numita decizie a Comisiei Situații Excepționale cu măsuri menite să destabilizeze situația în țară. Aceste surse sunt de peste hotare. Instituțiile noastre de drept lucrează ca să le identifice și să le oprească activitatea, dar multe sunt de peste hotare și avem dificultăți”, a declarat Chicu.

Șeful executivului a precizat că acest apel este și pentru mass media „care ieri s-a grăbit să preia aceste informații eronate și, din păcate, mulți cetățeni au fost duși în eroare”.

Amintim că, pe 14 mai, documentul cu denumirea „DISPOZIȚIA nr. 28 din 14 mai 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale, a fost preluat de mai multe surse mass media, inclusiv de NewsMaker.

Redacția NM a eliminat de pe site știrile respective și și-a cerut scuze pentru publicarea unor informații neveridice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații au intrat în grevă generală, dar anunță excepții: „Situația poate fi soluționată numai de Maia Sandu”

A început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UARM), la ședință au participat reprezentanți ai organizației, ai Ministerului Justiției, Parlamentului, Aparatului Președintei Republicii Moldova, Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), avocați și consilierul prim-ministrului.

„În cadrul discuțiilor, reprezentanții Uniunii Avocaților au prezentat informația privind situația gravă creată în profesia de avocat în legătură cu adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a amendamentului deputatului Efimia Bandalac cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință afectează dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată. La fel, au fost descrise blocajele în aplicarea legii cu privire la avocatură, legate de modificările operate prin acest amendament”, se menționează în comunicat.

În cadrul discuțiilor, președintele UARM, Dorin Popescu, a declarat că greva a fost inițiată și pentru a forța deschiderea unui dialog instituțional:

„Decizia privind greva a fost luată inclusiv pentru a convinge autoritățile să accepte un dialog deschis – fapt care s-a realizat”, a spus Popescu.

Totodată, el a menționat că avocații vor decide asupra pașilor următori în cadrul Congresului Extraordinar al Avocaților din 25 iulie.

Reprezentanții Parlamentului au admis că au greșit când au propus amendamentul la Lege, fără a consulta profesia de avocat și regretă că nu a fost respectată procedura de adoptare a legii.

Secretarul General al Parlamentului a precizat că legea adoptată fiind o lege organică, aceasta nu mai poate fi modificată de actualul legislativ la moment, iar orice ajustare se poate face doar într-o legislatură viitoare.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

„Toți participanții au fost de acord că revendicarea avocaților privind nepromulgarea legii adoptate poate fi soluționată numai de președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu”, precizează UARM.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

UARM a respins propunerea Ministerului Justiției de a crea un grup de lucru comun în context electoral, argumentând că „o astfel de structură ar fi trebuit instituită anterior promovării modificărilor legislative”.

În comunicat se mai arată că prevederile controversate – precum includerea reprezentanților Ministerului Justiției în comisiile interne ale Uniunii și interzicerea mandatelor succesive – nu se regăsesc în practica statelor membre ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: