„Scopul – crearea unei tensiuni în societate”. Ce spun autoritățile despre documentul fals răspândit pe internet
Full Article 3 minutes read

„Scopul – crearea unei tensiuni în societate”. Ce spun autoritățile despre documentul fals răspândit pe internet

Documentul cu denumirea „DISPOZIȚIA nr. 28 din 14 mai 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale, care a fost preluat de mai multe surse mass media, inclusiv de NewsMaker, este un fals. Informația a fost confirmată pentru NM de către Vitalie Drăgancea, consilierul prim-ministrului Ion Chicu. Scopul autorului acestei dezinformări ar fi crearea unei tensiuni în societate. Despre faptul că autoritățile nu au adoptat, deocamdată, decizia de relaxare a măsurilor de restricție din cauza pandemiei de COVID-19 a declarat și Igor Dodon în cadrul platformei „Președintele răspunde” din 15 mai.

„Scopul unor asemenea acțiuni este crearea unei tensiuni în societate și manipulare a opiniei publice. Dintre cei care au văzut aceaste informații – 10% le-au crezut. Astfel, autorii și-au atins scopul. Sper că astăzi oamenii vor vedea informația oficială și vor înțelege că s-a încercat amăgirea lor. Serviciul se Informații și Securitate trebuie să găsească sursa acestei informații și să adopte măsuri”, a explicat Drăgancea.

Totodată, acesta a îndemnat populația să se informeze din surse oficiale.

Despre faptul că documentul repectiv, care a apărut pe internet pe 14 mai, este un fals a declarat și președintele Igor Dodon.

„Nu este hotărârea oficială, este un fals care ieri a fost promovat masiv, unii au scris o mulțime de noutăți și ieri și azi dimineață. Nu este așa hotărâre: când și ce se permite și nu se permite. O decizie în acest sens va fi luată azi seara și va fi anunțată de către prim-ministru la 18:30. Când se deschid HoReCa, acum sau mai târziu, decizia nu a fost luată”, a spus Dodon.

Precizăm că și site-ul NewsMaker a publicat câteva știri din această Dispoziție, pe care a primit-o de la o sursă anonimă.

Pe parcursul serii de ieri, NM a încercat să verifice autenticitatea documentului, solicitând un comentariu de la prim-ministrul Ion Chicu și consilierul acestuia. Aceștia nu au confirmat, dar nici nu au infirmat autenticitatea documentului.

Redacția NM a eliminat de pe site știrile respective și și-a cerut scuze pentru publicarea unor informații neveridice.

Menționăm că din metadatele documentului respectiv rezultă că autorul ar fi Andrei Șveț. O persoană cu acest nume lucrează în Direcția juridică a Ministerului Sănătății.

„Scopul - crearea unei tensiuni în societate”. Ce spun autoritățile despre documentul fals răspândit pe internet

NewsMaker

Unul dintre jurnaliștii NM a încercat să îl contacteze, însă Șveț nu a răspuns la telefon. Ulterior, acesta a revenit cu un apel, însă a refuzat să comenteze informația despre faptul că ar fi autorul documentului.

„Potrivit legii nr. 158 privind funcția și statutul funcționarului public din 2008, toate răspunsurile pot fi oferite prin serviciul de presă al instituției”, a precizat Șveț și a întrerupt apelul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: