„Ne dorim în viitor un parlament fără infractori”. Platforma DA cere CC să declare neconstituțional Partidul „ȘOR”
Full Article 3 minutes read

„Ne dorim în viitor un parlament fără infractori”. Platforma DA cere CC să declare neconstituțional Partidul „ȘOR”

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr (DA) au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC), prin care solicită scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”. Anunțul a fost făcut pe 30 martie, într-un briefing de presă. 

„Platforma DA va face tot ce îi stă în puteri pentru a curăța clasa politică de tot ce înseamnă penali. Ne dorim în viitor un parlament fără infractori, fără penali, fără oameni care-și ascund averile prin off shor-uri”, a declarat Năstase.

Deputata Platformei DA Stela Macari susține că Partidul „ȘOR” nu-și are locul pe arena politică din Republica Moldova. Aceasta a amintit că în septembrie anul trecut, împreună cu deputata Maria Ciobanu, a făcut o sesizare la Ministerul Justiției, prin care a cerut radierea Partidului „ȘOR” din registrul de stat al persoanelor juridice, însă instituția condusă atunci de Olesea Stamate nu a constatat temeiuri pentru această solicitare.

„Mulți deputați ai acestui partid, în loc să-și ocupe fotolii în parlament, ar fi trebuit să ajungă pe banca acuzaților, lucru confirmat și prin învinuirile aduse de Procuratura Generală, în adresa grupării criminale organizate Șor. (…) Majoritatea deputaților acestei formațiuni figurează în rapoartele Kroll, iar liderul partidului este unul dintre beneficiarii principali ai furtului miliardului”, a declarat Macari.

Deputatul Dinu Plîngău a prezentat un proiect de lege privind însăprirea sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor, dar și o sesizare la Curtea Constituțională privind declararea neconstituțională a Partidului Politic „ȘOR”. Acesta a relatat că există două modalități prin care un partid poate fi radiat forțat și să-și înceteze activitatea: prin intermediul Ministerului Justiției sau prin intermediul sesizării Curții Constituționale.

„În perioada anului 2020 am purtat discuții cu diferite instituții ale statului, începând cu Procuratura Generală, terminând cu Comisia Electorală Centrală, prin care am acumulat dovezi de implicare a Partidului Politic „ȘOR” în acțiuni care încalcă legislația națională, astfel încât putem veni în fața Înaltei Curți, invocând temeiuri de neconstituționalitate”, a argumentat Plîngău.

Contactați de NM, reprezentanții Partidului „ȘOR” au declarat că vor veni cu o reacție mai târziu.

UPDATE Reacția lui Ilan Șor la inițiativa Platformei DA o puteți citi AICI.

Amintim că o inițiativă similară a anunțat, săptămâna trecută, deputatul neafiliat Octavian Țîcu.

„Astăzi cred că s-au întrunit condițiile pentru ca să declarăm Partidul „ȘOR” partid neconstituțional și trebuie scos în afara legii. Și eu personal voi face un proiect de lege, un demers pe care voi vrea să-l înaintez fiecărui deputat în parte pentru a-l semna”, a declarat deputatul Octavian Țîcu în cadrul ședinței parlamentului din 22 martie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: