„Necesitatea și urgența cred că o înțelegem”. Modificările Codului electoral, aprobate de Parlament în prima lectură
Full Article 5 minutes read

„Necesitatea și urgența cred că o înțelegem”. Modificările Codului electoral, aprobate de Parlament în prima lectură

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificări la Codul electoral. Se întâmplă după ce în ajun, pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.e) din Codul electoral – propus și votat de PAS în Parlament, prin care se interzicea echipei partidului Șor, declarat neconstituțional, de a participa la alegeri. Proiectul de lege a fost votat de 57 de deputați, pe 4 octombrie. 

79 de deputați și-au înregistrat prezența la ședința din 4 octombrie a Parlamentului. Ordinea de zi a ședinței a avut un singur subiect – examinarea proiectului de lege privind modificarea Codului electoral. Mai exact „Proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral al Republicii Moldova nr. 325/2022 (art.16, 68, 91, 102) nr. 345 din 04.10.2023, lectura I”.

Necesitatea și urgența cred cu toții că o înțelegem, mai sunt câteva zile până la campania electorală. (…) Vom mai organiza astăzi o ședință a Biroului permanent pentru a stabili ordinea ședinței plenare de mâine”, a comunicat Grosu, la începutul ședinței Parlamentului din 4 octombrie.

Ulterior, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința Parlamentului, urmare a declarațiilor socialistului Vlad Batrîncea. Cel din urmă a spus că a „analizat detaliat situația creată” și că în repetate rânduri a declarat că „Curtea Constituțională nicicum nu trebuie să devină jucător politic”. Potrivit lui Batrîncea, „toate partidele trebuie să existe într-un spațiu competitiv și să poată participa la alegeri”.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a spus că „numărul potențial al persoanelor care cad sub aceste restricții este unul mult mai mic decât numărul persoanelor care ar fi căzut sub restricțiile anterioare”. „Vorbim aproximativ de 60-70 de persoane”, a precizat Stamate.

În contextul considerentelor Curții Constituționale, autorii proiectului de lege propun completarea Codului electoral pentru a stabili clar criteriile persoanelor care nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Astfel, se propune introducerea în lege a patru criterii:

  • persoanele sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curte ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic;
  • au fost excluse dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a fost reținut drept argument distinct la declararea neconstituționalității partidului politic;
  • sunt culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale ale unor organizații internaționale sau ale unor state, acest fapt constituind o circumstanță particulară reținută de către Curte în cuprinsul hotărârii de declarare a neconstituționalității partidului.

Restricția dată durează o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic.

Proiectul de completare a Codului electoral va fi propus pentru examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului. Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

***

Deputații din formațiunea parlamentară PAS – partid aflat la guvernare, au votat pe 31 iulie, în lectura finală, proiectul de lege care prevedea privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” de dreptul de a candida la alegerile care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani. Decizia parlamentarilor a venit după ce Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, curent, hotărârea prin care formațiunea politică, controlată și fondată de politicanul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțională.

Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda Bancară”, a calificat atunci hotărârea Parlamentului drept „ilegală” și „neconstituțională”. La fel, oligarhul fugar a anunțat că va ataca decizia la Curtea Constituțională a Moldovei și, în funcție de rezultat, a dat de înțeles că este gata să-și facă dreptate, inclusiv, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că autoritățile vor veni cu soluții „care au menirea să nu permită bandiților și exponenților Kremlinului să altereze procesul electoral din Republica Moldova”. „O să așteptăm decizia și în dependență de decizie o să întreprindem acțiunile pentru a securiza spațiul electoral al Republicii Moldova de bandiți”, a comunicat Grosu.

Pe 3 octombrie, judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțional articolul 16, alineat 2, litera (e) din Codul Electoral – propus și votat de PAS în Parlament. Așadar, membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” au acum dreptul să participe la alegerile din 5 noiembrie, precum și la cele care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani. Decizia a fost luată în componența judecătorilor Nicolae Roșca, Domnica Manole, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcanu. Judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate.

În dimineața zilei de 4 octombrie, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că a luat act de hotărârea pronunțată de Curtea Constituțională, prin care s-a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.e) din Codul electoral – propus și votat de PAS și că Parlamentul se va întruni în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi care îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: