„Nici nu există o astfel de țară”. Medvedev a comentat declarația lui Recean privind interdicția lui Putin de a veni în Moldova
Full Article 3 minutes read

„Nici nu există o astfel de țară”. Medvedev a comentat declarația lui Recean privind interdicția lui Putin de a veni în Moldova

Ex-președintele Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comentat declarația premierului moldovean Dorin Recean, privind faptul că mai mulți oficiali ruși sunt indezirabili în Republica Moldova, inclusiv președintele Vladimir Putin. Acesta a menționat că R. Moldova nu ar exista ca stat, și, în același timp, a cerut, în mod ironic, oficialilor moldoveni să respecte „suveranitatea „Republicii Moldovenești Nistrene””.

Pe o rețea de socializare, Medvedev a menționat că oficialii ruși nu intenționează „deocamdată” în Republica Moldova.

„Ființa misterioasă pe nume Recean a anunțat că nici președintele Rusiei, nici fețele oficiale ruse nu vor putea intra în țara lor – Moldova. În primul rând, nimeni nici nu intenționa să plece acolo. Poate, cumva, mai apoi… În al doilea rând, nici nu există o astfel de țară. Șefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai propriei patrii. Și nu are niciun sens să discuți cu ei. Să se lămurească poporul cu ei. Și să decidă, în sfârșit, cine sunt – moldoveni sau români. P.S. Evident, cu mențiunea că toți „recenii” și „sandu” vor respecta suveranitatea „Republicii Moldovenești Nistrene”* (*denumirea dată de regimul nerecunoscut de la Tiraspol regiunii transnistrene, nota red.), a scris Medvedev.

Reacția vine după ce, în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, premierul Dorin Recean a menționat că Republica Moldova a elaborat o „listă neagră” a oficialilor din Federația Rusă indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova. În listă se regăsește inclusiv președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și omul de afaceri cu legături strânse în mediul politic din Rusia și Republica Moldova, Igor Ceaika, susține oficialul.

NM a solicitat un comentariu din partea Guvernului cu privire la declarația lui Dmitri Medvedev.

***

Recent, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că un diplomat de la Ambasada Rusiei a fost declarat drept persona non grata, fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei. Pe 20 aprilie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a calificat decizia drept „încă un pas neprietenos” din partea Chișinăului în raport cu Rusia, care „nu va rămâne fără răspuns”.

Ulterior, pe 25 aprilie, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova Lilian Darii.  La scurt timp, MAE-ul rus a anunțat că Darii a fost informat că un diplomat moldovean aflat în Rusia a fost declarat persona non grata. Tot atunci, Moscova a interzis intrarea în Federația Rusă pentru patru oficiali din Republica Moldova. Este vorba de ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, dar și deputații PAS Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.

„Răspuns la declarațiile lor regulate anti-ruse, precum și alăturarea Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE, ai căror subiecți sunt cetățeni ai Federației Ruse” – așa și-a argumentat atunci Kremlinul decizia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: