Ambasada Rusiei califică declararea unuia dintre diplomații săi persona non grata drept „un pas neprietenos” și promite „un răspuns”
Full Article 4 minutes read

Ambasada Rusiei califică declararea unuia dintre diplomații săi persona non grata drept „un pas neprietenos” și promite „un răspuns”

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a venit cu o reacției după ce în ajun Ministerul de Externe a declarat persona non grata un diplomat rus. Instituția a calificat decizia drept „încă un pas neprietenos” din partea Chișinăului în raport cu Rusia, care „nu va rămâne fără răspuns”.

Ambasada Rusiei a menționat că declararea unui diplomat rus drept persona non grata este „nefondată, părtinitoare din punct de vedere politic și subminează relațiile bilaterale”.

„Respingem în mod categoric acuzațiile generalizate împotriva diplomaților noștri de „comportament inadecvat” pe aeroportul din Chișinău. Era de așteptat să nu există nicio explicație inteligibilă din partea reprezentanților MAEIE pe această temă”, se arată în comunicat.

Instituția a spus că decizia „continuă seria de pași neprietenoși” din partea Chișinăului cum ar fi: „aderarea la sancțiunile antirusești, blocarea televiziunii ruse, refuzul discriminatoriu ca diplomații ambasadei ruse să monitorizeze alegerile guvernatorului Găgăuziei”.

„Toate aceste acțiuni neprietenoase, fără excepții, nu vor rămâne fără răspuns”, susține ambasada rusă.

„Ambasada lucrează în mod onest și deschis, respectând legea, pentru a păstra potențialul relațiilor bilaterale și pentru a proteja drepturile și interesele cetățenilor ruși din străinătate”, se arată în text.

***

Amintim că liderul Tatarstanului a publicat un video pe 17 aprilie în care anunța că se află pe Aeroportul Internațional Chișinău, doar că autoritățile moldovenești nu i-au permis intrarea pe teritoriul țării noastre. Minnikhanov urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023” desfășurat luni, 17 aprilie, la Comrat.

„Dragi prieteni, suntem la Chișinău. Acum am aterizat la invitația lui Victor Petrov și Alexandr Suhodolski, care recent ne-au vizitat republica. Aveam planificat un program amplu, dar autoritățile Moldovei au decis că nu putem să vă vizităm țara”, a declarat liderul Tatarstanului. De menționat Victor Petrov este candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei. Anterior, deputatul socialist Vasile Bolea și-a anunțat susținerea pentru Petrov. Asta cu toate că, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea a anunțat că socialiștii îl vor susține pe Grigorii Uzun, fost deputat al fracțiunii PSRM în Parlament.

Poliția de Frontieră a confirmat că liderul Tatarstanului a primit de refuz de intrare în Republica Moldova și a venit cu unele precizări.

Refuzul autorităților moldovenești privind intrarea în țară a liderului Tatarstanului este „un alt pas neprietenesc” față de Rusia. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

La ședința Guvernului, din 19 aprilie, premierul Dorin Recean a vorbit despre încercarea de a intra în Moldova a liderului Tatarstanului. Potrivit lui Recean „luni, patru cetățeni, unii din ei pretinzând că sunt religioși au încercat să vină aici la Chișinău și să se implice în alegeri și în politica locală”. Recean a spus autoritățile nu vor „accepta ca cineva să se implice în treburile interne Moldovei”. Totodată, Recean a cerut ca reprezentanților Ambasadei Federației Ruse să li se retragă acreditarea de la Aeroport. În același timp, el a solicitat vicepremierului Nicu Popescu să analizeze „dacă unul din aceștia doi nu și-a meritat să fie deportați”.

Ulterior, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a dispus convocarea de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. Acțiunea are loc, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, pentru a-l informa despre decizia autorităților noastre în cazul legat de liderul Tatarstanului.

La câteva ore distanță, MAEIE a anunțat că un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat drept persona non grata, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: