Nicu Popescu declară că războiul din Ucraina a „lovit dur” în economia Moldovei. Germania ne ajută cu 3 mln EUR
Full Article 2 minutes read

Nicu Popescu declară că războiul din Ucraina a „lovit dur” în economia Moldovei. Germania ne ajută cu 3 mln EUR

Războiul din Ucraina lovește dur în economia Republicii Moldova, iar exporturile țării noastre și importurile sunt afectate. O asemenea declarație a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, într-o conferință de presă susținută împreună cu omologul său german, Annalena Baerbock, pe 12 martie.

Șeful diplomației moldovenești, a mai declarat că la moment situația este grea, însă nu ducem lipsă de anumite produse. Mai mult, spune oficialul, putem importa în continuare tot de ce avem nevoie, însă la prețuri mai mari.

„Acest război lovește dur în economia noastră, în bunăstarea noastră și în bugetul nostru. Nu refugiații, dar războiul. Exporturile noastre pe mai multe piețe sunt afectate, importurile sunt afectate, din Ucraina, din alte țări care tranzitau teritoriul ucrainean. Evident, această situație regională subminează și potențialul de atragere a investițiilor. Evident, avem și cheltuieli bugetare, pentru gestionarea acestei situații. Trebuie să asigurăm mai mult sprijin pentru eforturile de gestionare a frontierei, avem nevoie de noi echipamente. Avem nevoie de investiții suplimentare, de protecție a sănătății” a declarat Nicu Popescu.

Ministrul a mai accentuat că populația țării noastre a crescut în doar două săptămâni cu 4 %.

„Evident și trebuie să adaptam sistemul educațional, scoli, spitale acestei noi situații. Situația este grea, dar la această etapă nu de penurie de anumite produse. În continuare putem importa toate necesitățile de care avem nevoie, dar din cauza războiului unele importuri vor deveni mai scumpe”, a comunicat Nicu Popescu.

La rândul său, Annalena Baerbock, a spus că Germania oferă Republicii Moldova ajutor imediat în sumă de trei milioane de euro și va prelua din Moldova încă 2500 de refugiați ucraineni.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: