VIDEO Nicu Popescu, la București: Discutăm cu partenerii noștri din NATO modalitățile de a ajuta Moldova
Full Article 3 minutes read

VIDEO Nicu Popescu, la București: Discutăm cu partenerii noștri din NATO modalitățile de a ajuta Moldova

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu susține că Republica Moldova este neutră conform Constituției, dar „anume acest lucru ne obligă să ne fortificăm capacitățile noastre de apărare”. Oficialul moldovean a spus că astăzi la București au fost discutate inclusiv obiectivele Republicii Moldova. „Toți omologii mei și-au reiterat sprijinul pentru țara noastră”, a precizat ministrul. 

De menționat că vicepremierul Nicu Popescu participă la reuniunea miniștrilor de Externe NATO, care are loc la București.

„Republica Moldova este o țară foarte afectată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. În ultimele săptămâni, această situație s-a agravat din cauza bombardamentelor ruse împotriva sistemului energetic ucrainean, care a stins luminile în practic toate casele din Republica Moldova. Am avut și aceste rachete care au traversat spațiul nostru aerian, acea rachetă care a căzut pe teritoriul nostru. Acest tip de amenințări afectează absolut fiecare cetățean al Republicii Moldova. În aceste condiții, noi ca țară avem nevoie de sprijin masiv, sprijin care ne-ar permite să păstrăm pacea pe teritoriul nostru, să ne fortificăm capacitatea noastră de a menține libertatea, democrația în Republica Moldova”, a comunicat ministrul.

„Prin această prismă, facem un efort de a merge peste tot pentru a semnala problemele noastre partenerilor noștri, inclusiv acest format NATO”, a subliniat Popescu.

Oficialul moldovean a mai adăugat că Moldova are cu NATO „o cooperare foarte veche, din anii ’90”.

„Ne-a ajutat treptat să ne fortificăm capacitățile de apărare, politicile noastre de securitate. Acest efort continuă și el trebuie accelerat. Din cauza acestui război, Republica Moldova are nevoie de o armată mai funcțională decât s-a investit în ultimii 30 de ani, avem nevoie de un sector de securitate mai performant și da – discutăm cu partenerii noștri din NATO modalitățile de a ajuta Moldova să aibă capacități de apărare mai substanțiale, mai funcționale, mai moderne”, a comunicat Popescu.

Ministrul a mai declarat că „Republica Moldova este neutră conform Constituției, dar anume acest lucru ne obligă să ne fortificăm capacitățile noastre de apărare”. El a spus că „sunt state din Europa care sunt neutre și au cooperat foarte strâns cu NATO”.

Prin urmare, oficialul moldovean a adăugat că „astăzi s-au discutat obiectivele noastre de ordin general și s-au dat semnale”. „Practic, toți omologii mei și-au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova”, a conchis Popescu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: