Nicu Popescu: Moldova s-a aliniat la 4 din cele 6 pachete de sancțiuni impuse de UE împotriva Rusiei
Full Article 3 minutes read

Nicu Popescu: Moldova s-a aliniat la 4 din cele 6 pachete de sancțiuni impuse de UE împotriva Rusiei

Republica Moldova s-a aliniat la patru din cele șase pachete de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Federației Ruse, în contextul războiului declanșat de Moscova în țara vecină, Ucraina. Anunțul a fost făcut de vicepremierului Nicu Popescu, pe 15 octombrie. Șeful diplomației de la Chișinău susține că, până a fi aprobate, toate sancțiunile au fost analizate prin prisma impactului asupra țării.  

Nicu Popescu a declarat că, în ultimii 1,6 ani, țara noastră s-a aliniat la mai multe pachete de sancțiuni, care vizează mai multe state, inclusiv Federația Rusă. Șeful diplomației de la Chișinău susține că țara s-a aliniat la „majoritatea absolută a declarațiilor de politică externă” și a „regimurilor de sancțiuni elaborate și aplicate de UE”.

„Sunt 6 pachete de sancțiuni care într-un fel sau altul vizează cetățenii sau persoanele juridice din Federația Rusă. (…) Din cele 6 pachete de sancțiuni care au vizat Rusia, Republica Moldova s-a aliniat la 4. (…) Fiecare pachet are propriul număr, propria dată  de publicare în Monitorul Oficial al UE. Acest lucru a fost făcut de ceva timp. (…) Mai rămân anumite pachete de sancțiuni, care sunt trecute prin prisma unei analize de impact asupra Republicii Moldova. Evident, scopul nostru este de a menține stabilitatea și securitatea țării noastre”, a declarat Nicu Popescu.

Întrebat dacă vicepremierul Vladimir Bolea, tot el ministru al Industriei Alimentare și Agriculturii ar fi cel care ar bloca, la nivel de guvern, pachetul care vizează domeniul agriculturii, Nicu Popescu a răspuns: „În nici un caz nu cred că este cazul să validăm astfel de speculații. Absolut toate  aceste decizii sunt luate colegial, se fac analize de impact. Noi, ca și echipa de guvernare, am făcut foarte multe pentru a ne asigura că impactul economic al acestui război asupra țării noastre este minimizat, iar sectoarele vulnerabile, cum ar fi cel agricol sau energetic, sunt protejate”.

De menționat că UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul de agresiune împotriva Ucrainei declanșat la 24 februarie 2022 și la anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina. Acestea se adaugă măsurilor impuse Rusiei încă din 2014, ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk. Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice și măsuri privind vizele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: