Nikolai Ceaus, ex-judecătorul ucrainean răpit din Moldova, și-a aflat sentința. Câți ani de închisoare a primit?
Full Article 2 minutes read

Nikolai Ceaus, ex-judecătorul ucrainean răpit din Moldova, și-a aflat sentința. Câți ani de închisoare a primit?

Fostul judecător ucrainean Nikolai Ceaus a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru fapte de corupție, cu privarea dreptului de a ocupa funcția de magistrat pentru o perioadă de trei ani. Fostul judecător, care s-a ascuns anterior de justiție în Republica Moldova, a fost încătușat chiar în sala de judecată, scrie Unian.

Avocații lui Ceaus susțin că verdictul ar fi nefondat și anunță că vor ataca decizia cu recurs într-o instanță superioară. La rândul său, procurorul de caz s-a arătat mulțumit de decizia instanței de judecată, precizând că va decide dacă face sau nu recurs doar după ceva citi textul integral al verdictului.

Menționăm că Nicolae Ceaus a lucrat timp de 15 ani la Judecătoria Dnepropetrovsk din Kiev, cunoscută pentru sentințele controversate în cazul activiștilor Maidan, dar și alte dosare de rezonanță. În august 2016, ex-judecătorul ucrainean a fost acuzat că a primit 150 mii de dolari mită. Banii au fost găsiți în două borcane de sticlă, în curtea locuinței sale. Banii ar fi fost destinați pentru ca fostul judecător să emită un verdict favorabil într-un dosar cu privire la comerț ilegal de droguri. Acuzarea solicita 7 ani de privațiune de libertate, iar Ceaus a decis că o pedeapsă de 5 ani cu suspendare este suficientă.

În septembrie 2016 Rada Supremă de la Kiev a decis să permită reținerea judecătorului, însă acesta a părăsit Ucraina. Ulterior, el a fost dat în căutare internațională și reținut în Republica Moldova, iar apoi eliberat. În aprilie 2021, Ceaus a fost răpit de la Chișinău. Pe 30 iulie, Nicolae Ceaus a fost găsit și reținut într-un sat din regiunea Vinnița, Ucraina.

Potrivit unor investigații realizate de jurnaliștii din Ucraina și Moldova, cel puțin doi ucraineni din cadrul serviciilor speciale și un fost polițist ar fi implicați în răpirea ex-judecătorului din curtea casei unde locuia la Chișinău. Ministerul Apărării de la Kiev a calificat informația drept „o provocare a serviciilor speciale rusești”.

În august 2021, el a fost plasat în arest la domiciliu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: