Nivelul de poluare a crescut de 2 ori în Moldova. Care este cauza
Full Article 2 minutes read

Nivelul de poluare a crescut de 2 ori în Moldova. Care este cauza

În Republica Moldova se înregistrează un nivel ridicat de poluare a aerului. Pe 31 decembrie, în Chișinău, a fost depășită media zilnică de 2 ori pentru poluanții atmosferici PM2.5.

Conform datelor de la stația de monitorizare a calității aerului, pe 31 decembrie, aerul a atins un nivel de poluare ridicat şi nu este sănătos pentru grupurile de persoane sensibile.

A fost înregistrată o maximă de 90 µg/m³ pentru particulele în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 de mikrometri (PM2.5 mkm), limita fiind de 45 mikrog/m3.

„Particulele în suspensie fine sunt particule inhalabile de poluanţi cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri care pot intra în plămâni şi în sânge provocând probleme de sănătate grave. Cel mai grav impact este asupra plămânilor şi a inimii. Expunerea poate duce la tuse sau dificultate respiratorie, astm agravat şi dezvoltarea bolilor respiratorii cronice. Reduceţi timpul petrecut afară dacă simţiţi dificultăţi în respiraţie sau iritarea gâtului”, se arată în mesajul instituției.

Amintim că pe 24 decembrie cetățenii au fost informați că aceasta depășire semnificativă, potrivit Ministerului Mediului, a fost condiționată atât de condițiile meteorologice, cât și de nivelul ridicat a traficului rutier, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor.

„Majorarea indicatorilor au fost influențați de condițiile meteo, vânt slab, prezența straturilor de reținere și a aerului cețos, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat”, comunică instituția.

La fel s-a menționat că Agenția de Mediu este în alertă privind depășirea poluanților în aer.

„La moment se caută soluții pentru a diminua nivelul de poluare a aerului atmosferic. În opinia directorului Agenției de Mediu, dl Gîlcă este necesar implicarea agenților de poliție pentru a fluidiza traficul rutier prin redirecționarea acestuia de pe cele mai aglomerate străzi ale capitalei”, precizează Ministerul.

Totodată, Agenția de Mediu reamintește că în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt cei mai mari poluatori, sunt obligați să treacă la un alt regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea.

În acest sens, autoritățile fac apel la CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție – „trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: