NM Espresso: când COVID în Moldova va intra în declin, unde sunt deputații „de rezervă” ai lui Plahotniuc și când Tiraspolul va anula posturile de control suplimentare
Full Article 3 minutes read

NM Espresso: când COVID în Moldova va intra în declin, unde sunt deputații „de rezervă” ai lui Plahotniuc și când Tiraspolul va anula posturile de control suplimentare

Epidemia: situația

450 de cazuri noi de COVID au fost depistate în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 2013 teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat a ajuns până la 13556 de persoane. Din acestea, 7525 s-au însănătoșit. 5581 de pacienți continuă tratamentul, 450 dintre ei fiind în stare gravă.

Un număr record de cazuri noi a fost înregistrat la Bălți – 108, 46 din acestea fiind la Dispensarul Neurologic din Bălți.

Conform prognozelor Ministerului Sănătății, numărul de cazuri de îmbolnăvire de coronavirus va continua să crească săptămâna viitoare, apoi va intra în declin. Cei de la minister au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat indicele de contaminare (numărul de persoane care sunt contaminate de o persoană bolnavă de COVID-19).

Cei de la Ministerul Sănătății au menționat că creșterea incidenței în ultimele săptămâni nu înseamnă al doilea val al epidemiei, ci „agravarea situației din cauza răspândirii comunitare a virusului”.

 

 

Grădinițele

Grădinițele din Moldova și-ar putea relua activitatea. Doar că nu în regim complet și în anumite condiții. Ministerului Educației a discutat aceste condiții cu autoritățile locale.

 

Nunțile

Dar iată nunțile, botezurile și alte festivități cu participarea unui număr mare de oameni au fost interzise pe perioada stării de urgență în sănătate publică. Pentru că sunt interzise grupurile mai mari de trei persoane.

 

Transnistria

După anularea stării de urgență în Transnistria, Tiraspolul a lăsat închisă frontiera administrativă la care, de la începutul epidemiei, au fost instalate posturi de control suplimentare. La întrevederea cu Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul Special al OSCE, care a abordat problema liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului, reprezentanții Transnistriei au dat asigurări că aceasta este o măsură temporară și au promis că după anularea carantinei, vor elimina posturile de control.

 

 

Politica noastră

Președintele Igor Dodon afirmă că fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc încearcă acum, prin intermediul Pro Moldova, să cumpere câțiva deputați din blocul ACUM, pentru a forma o nouă coaliție parlamentară: „Mai sunt vreo 3-4 „de rezervă ai oligarhului” din blocul ACUM, cum ar fi Reniță și alții. Prin intermediul acestora, Plahotniuc face `scurgeri de informații`”. Dodon a mai îndemnat PAS și DA să inițieze negocieri cu PSRM și PDM pentru depășirea crizei politice.

În replică, Iurie Reniță, deputat al Partidului DA, a declarat că indicând că Reniță este „persoană de rezervă a lui Plahotniuc”, Dodon încearcă să se dezvinovățească după apariția secvențelor video cu pungile din plastic (dacă vă mai amintiți, aceste înregistrări au fost făcute publice de Reniță).

 

 

Economia noastră

Potrivit afirmațiilor lui Dodon, economia Moldovei începe să se restabilească: exporturile în UE și în CSI au atins nivelul de anul trecut. NM a studiat datele în acest sens ale Biroului Național de Statistică și ale Ministerului Finanțelor și a constatat că deocamdată, e prematur să vorbim despre restabilirea economiei moldovenești.

 

 

Cum ne vom odihni

MAEIE a anunțat, în ce țări au dreptul să meargă cetățenii Moldovei și în ce condiții și în care nu. Dacă e să relatăm pe scurt  – avem cam puține opțiuni. Cu siguranță, va trebui să mai așteptăm să plecăm la mare. Rămâne patria: ihttps://newsmaker.md/rus/novosti/dodon-skazal-chto-ekonomika-nachala-vosstanavlivatsya-o-chem-govoryat-tsifry/ar în Moldova sunt numeroase locuri frumoase și neobișnuite care merită să fie vizitate. În articolul care va apărea astăzi pe site-ul NM, noi am selectat 15 destinații pentru excursii pentru orice gust.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: