NM Espresso: cât va acorda BERD Moldovei pentru gaze, de ce Partidului DA nu i-au plăcut cheltuielile președintelui și cum lui Plahotniuc i-au blocar cel de-al doilea pașaport

Furtul miliardului: Procuratura Generală nu este gata să prezinte raportul

Procuratura Generală trebuia să prezinte în comisia parlamentară pentru securitate națională un raport despre furtul miliardului. Dar nu l-a prezentat. Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, a promis deputaților că va prezenta raportul peste o lună, când noua conducere a Procuraturii Generale va putea să se descurce în toate. Popov a precizat că Procuratura Generală încă nu a obținut acces la materialele investigațiilor pe care le-a efectuat Procuratura Anticorupție. Aceasta i-a revoltat pe deputații ACUM. Ei consideră că procurorul general Stoianoglo ar fi putut deja, în două săptămâni după numirea în funcție, să se descurce în investigația jafului bancar.

Bugetul de stat: președintelui i se propune să trăiască mai modest

Fracțiunea Partidului DA a propus reducerea bugetului aparatului președintelui de la 35 de milioane de lei până la 17 milioane de lei, iar banii rămași să fie reorientați spre ajutoare sociale. Cei de la DA nu înțeleg, de ce în trei ani, acest buget s-a majorat de două ori, chiar dacă numărul colaboratorilor aparatului a rămas același și nu au fost niciun fel de modificări legislative privind finanțarea sa. Președintele Dodon nu a comentat aceasta deocamdată.

Bugetul Chișinăului: cât vom cheltui și pentru ce

Primăria de Chișinău a publicat proiectul bugetului municipiului pentru anul 2020. Veniturile și cheltuielile acestuia sunt un pic mai mari decât anul acesta, iar deficitul — mai mic. O treime din cheltuieli, conform proiectului, va fi destinată gospodăriei locativ-comunale, drumurilor și transporturilor (1,3 miliarde de lei).

Banii: BERD va da pentru gaze

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda Moldovei un credit în valoare de 50 de milioane de dolari pentru achiziția gazelor în situație excepțională (dacă vă amintiți, anterior, era vorba despre 90 de milioane de dolari). La fel, BERD va acorda un credit pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. Acordurile despre credite au fost deja semnate.

Alegerile președintelui: cum Năstase îl va împiedica pe Dodon

Liderul Partidului DA Andrei Năstase intenționează să-l împiedice pe Igor Dodon să câștige alegerile prezidențiale. Năstase a declarat că Dodon este cel mai mare pericol pentru Moldova și a promis că va deveni «coșmarul lui Dodon», pentru a nu-i permite să fie ales pentru al doilea mandat.

Tarifele: numai fără ultimatum

Transportatorii interurbani au organizat o nouă acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Cerința este aceeași — majorarea tarifelor pentru transport de la 48 până la 74 de bani pentru un kilometru parcurs. Cei de la Ministerul Economiei au propus transportatorilor să continue negocierile și să nu înainteze ultimatumuri.

Plahotniuc: îl vor căuta și cu numele Novac

Moldova l-a anunțat pe ex-liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc în căutare internațională și cu ce de-al doilea nume. Separat, autoritățile moldovenești au informat România, SUA și Marea Britanie despre faptul că Plahotniuc mai deține un pașaport moldovenesc, pe numele Vladislav Novac.

Găgăuzia: copiii se vor alimenta gratuit

Autoritățile Găgăuziei au decis să plătească totalmente pentru alimentația copiilor în grădinițe, din bugetul autonomiei. Până acum, părinții plăteau o treime din sumă.

Copiii noștri: șase medalii la olimpiadă

Elevii moldoveni au câștigat șase medalii la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori care a avut loc în Qatar. La aceasta au participat peste 400 de elevi din 40 de țări.

Anonim.md: scrieți și veți fi auziți

În Moldova, a început să funcționeze platforma online Anonim.md. Prin intermediul acesteia, presa poate fi informată, anonim, despre cazuri de corupție și alte abuzuri ale guvernării, dar și despre orice fărădelegi. Și NewsMaker aderă la această platformă.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 12 decembrie:

  • Curtea de Conturi va prezenta un raport despre activitatea Agenției Servicii Publice.
  • Polițiștii și procurorii vor povesti, cum «au anihilat o rețea de traficanți de cocaină, care era transportat din America de Sud în Europa».
  • La MAI vor avea loc evenimente prilejuite de o nouă aniversare de la înființarea trupelor de carabinieri.
  • Aripa tânără a Partidului PAS va organiza un flashmob cu genericul «Să arătăm lista beneficiarilor furtului miliardului».
  • IDIS Viitorul va organiza masa rotundă «Evaluarea îndeplinirii Acordului de Asociere».

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Cristina Gherasimov

Viitorii deputați – îndemnați să mențină cursul european. Declarația aprobată la ultima ședință a actualului Parlament

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a salutat adoptarea declarației actualului Parlament cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest eveniment a avut loc pe 10 iulie, la ultima ședință a actualei legislaturi. Inițiativa a fost înaintată de mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Deputații au făcut apel către viitorul Parlament să mențină cursul european al țării și către Guvern să asigure alegeri libere și corecte. Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați „să privească cu încredere spre viitorul european al țării noastre – un viitor al păcii, al libertății și al demnității”. Parlamentarii s-au adresat, de asemenea, întregii comunități internaționale.

Care este conținutul declarației?

Semnatarii au declarat că își „reafirmă angajamentul ferm față de parcursul ireversibil de integrare europeană și cheamă toate forțele politice, instituțiile publice și societatea civilă să rămână unite în jurul acestui obiectiv strategic, în spiritul solidarității și al responsabilității față de cetățeni și față de generațiile viitoare”. În declarație se mai precizează că „aderarea la Uniunea Europeană reprezintă singura cale viabilă pentru garantarea libertății, a păcii și a dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale și regionale cu care ne confruntăm”.

Totodată, deputații și-au exprimat speranța că, până la sfârșitul anului 2025, vor fi îndeplinite condițiile necesare pentru începerea negocierilor pe grupuri de capitole, astfel încât procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să avanseze cu celeritate.

Deputații au făcut apel la viitorul Parlament, care va fi constituit în urma alegerilor din 28 septembrie 2025, „să mențină cursul european al Republicii Moldova, să asigure continuitatea și accelerarea procesului de aderare”. Totodată, parlamentarii au solicitat Guvernului Republicii Moldova „să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea unui scrutin electoral liber, corect și transparent, să prevină orice ingerințe externe și să combată cu fermitate corupția electorală, asigurând astfel exprimarea voinței reale a cetățenilor”.

Semnatarii au făcut apel și către „toate forțele politice, instituțiile publice, societatea civilă, mediul academic și cel de afaceri să contribuie în continuare la realizarea obiectivului național de aderare la Uniunea Europeană, valorificând oportunitatea istorică pe care o are legislatura următoare”.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați „să privească cu încredere spre viitorul european al țării noastre — un viitor al păcii, al libertății și al demnității — și să participe, prin efort cotidian, dialog și responsabilitate civică, la transformarea Republicii Moldova într-un stat european modern”.

Parlamentarii au adresat un apel și întregii comunități internaționale „să respecte alegerea suverană a cetățenilor Republicii Moldova și dreptul lor legitim să își decidă liber destinul și dreptul de a trăi în pace și demnitate”.

„Încheiem legislatura a XI-a cu profundă convingere că, la sfârșitul acestui deceniu, prin unitate, hotărâre și perseverență, Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene — o țară liberă și demnă, contribuind la pacea, democrația și securitatea întregului continent”, au comunicat deputații la finalul declarației.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea declarației a fost semnat de 60 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Precizările vicepremierului pentru integrare europeană

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a salutat adoptarea declarației.

„Prin acest document, adoptat la încheierea actualei legislaturi, Parlamentul: reafirmă angajamentul față de parcursul european al Moldovei; face apel către viitorul Parlament să mențină cursul european și către Guvern să asigure alegeri libere și corecte; îndeamnă cetățenii să privească cu încredere spre viitorul european al Republicii Moldova; subliniază beneficiile concrete aduse de parteneriatul cu UE – de la oportunități economice și mobilitate sporită până la siguranță și solidaritate”, a comunicat Gherasimov.

„Vom continua să muncim împreună pentru ca Moldova să devină stat membru al Uniunii Europene până în 2030”, a adăugat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană.

***

Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE, alături de Ucraina, în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În mai 2025, Guvernul de la Chișinău a aprobat Programul Național de Aderare la UE pentru perioada 2025–2029, care urmărește pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Documentul vizează 33 de capitole de negociere, grupate în șase clustere tematice, și prevede transpunerea a peste 3 000 de acte ale UE prin aproape 1 800 de măsuri legislative și peste 1 000 de acțiuni de implementare.

Pe 4 iunie 2025, premierul Dorin Recean și membri ai Guvernului au participat la Bruxelles la cea de-a noua reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – UE. Evenimentul a vizat evaluarea progreselor înregistrate de Moldova în parcursul său european. Atunci, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile necesare pentru deschiderea primelor clustere de negociere cu UE.

Pe 26 iunie 2025, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au invitat Consiliul Uniunii Europene să treacă la următoarele etape în procesul de aderare al Republicii Moldova, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. Această concluzie a fost adoptată la Summitul Consiliului European.

***

Menționăm că, pe 10 iulie, a avut loc ultima ședință a actualei legislaturi.

Actualul Parlament al Republicii Moldova – în care PAS deține majoritatea mandatelor – marchează, pe 11 iulie, patru ani de la ultimele alegeri parlamentare. Un nou legislativ urmează să fie ales pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: