NM Espresso: cât va acorda BERD Moldovei pentru gaze, de ce Partidului DA nu i-au plăcut cheltuielile președintelui și cum lui Plahotniuc i-au blocar cel de-al doilea pașaport

Furtul miliardului: Procuratura Generală nu este gata să prezinte raportul

Procuratura Generală trebuia să prezinte în comisia parlamentară pentru securitate națională un raport despre furtul miliardului. Dar nu l-a prezentat. Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, a promis deputaților că va prezenta raportul peste o lună, când noua conducere a Procuraturii Generale va putea să se descurce în toate. Popov a precizat că Procuratura Generală încă nu a obținut acces la materialele investigațiilor pe care le-a efectuat Procuratura Anticorupție. Aceasta i-a revoltat pe deputații ACUM. Ei consideră că procurorul general Stoianoglo ar fi putut deja, în două săptămâni după numirea în funcție, să se descurce în investigația jafului bancar.

Bugetul de stat: președintelui i se propune să trăiască mai modest

Fracțiunea Partidului DA a propus reducerea bugetului aparatului președintelui de la 35 de milioane de lei până la 17 milioane de lei, iar banii rămași să fie reorientați spre ajutoare sociale. Cei de la DA nu înțeleg, de ce în trei ani, acest buget s-a majorat de două ori, chiar dacă numărul colaboratorilor aparatului a rămas același și nu au fost niciun fel de modificări legislative privind finanțarea sa. Președintele Dodon nu a comentat aceasta deocamdată.

Bugetul Chișinăului: cât vom cheltui și pentru ce

Primăria de Chișinău a publicat proiectul bugetului municipiului pentru anul 2020. Veniturile și cheltuielile acestuia sunt un pic mai mari decât anul acesta, iar deficitul — mai mic. O treime din cheltuieli, conform proiectului, va fi destinată gospodăriei locativ-comunale, drumurilor și transporturilor (1,3 miliarde de lei).

Banii: BERD va da pentru gaze

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda Moldovei un credit în valoare de 50 de milioane de dolari pentru achiziția gazelor în situație excepțională (dacă vă amintiți, anterior, era vorba despre 90 de milioane de dolari). La fel, BERD va acorda un credit pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. Acordurile despre credite au fost deja semnate.

Alegerile președintelui: cum Năstase îl va împiedica pe Dodon

Liderul Partidului DA Andrei Năstase intenționează să-l împiedice pe Igor Dodon să câștige alegerile prezidențiale. Năstase a declarat că Dodon este cel mai mare pericol pentru Moldova și a promis că va deveni «coșmarul lui Dodon», pentru a nu-i permite să fie ales pentru al doilea mandat.

Tarifele: numai fără ultimatum

Transportatorii interurbani au organizat o nouă acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Cerința este aceeași — majorarea tarifelor pentru transport de la 48 până la 74 de bani pentru un kilometru parcurs. Cei de la Ministerul Economiei au propus transportatorilor să continue negocierile și să nu înainteze ultimatumuri.

Plahotniuc: îl vor căuta și cu numele Novac

Moldova l-a anunțat pe ex-liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc în căutare internațională și cu ce de-al doilea nume. Separat, autoritățile moldovenești au informat România, SUA și Marea Britanie despre faptul că Plahotniuc mai deține un pașaport moldovenesc, pe numele Vladislav Novac.

Găgăuzia: copiii se vor alimenta gratuit

Autoritățile Găgăuziei au decis să plătească totalmente pentru alimentația copiilor în grădinițe, din bugetul autonomiei. Până acum, părinții plăteau o treime din sumă.

Copiii noștri: șase medalii la olimpiadă

Elevii moldoveni au câștigat șase medalii la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori care a avut loc în Qatar. La aceasta au participat peste 400 de elevi din 40 de țări.

Anonim.md: scrieți și veți fi auziți

În Moldova, a început să funcționeze platforma online Anonim.md. Prin intermediul acesteia, presa poate fi informată, anonim, despre cazuri de corupție și alte abuzuri ale guvernării, dar și despre orice fărădelegi. Și NewsMaker aderă la această platformă.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 12 decembrie:

  • Curtea de Conturi va prezenta un raport despre activitatea Agenției Servicii Publice.
  • Polițiștii și procurorii vor povesti, cum «au anihilat o rețea de traficanți de cocaină, care era transportat din America de Sud în Europa».
  • La MAI vor avea loc evenimente prilejuite de o nouă aniversare de la înființarea trupelor de carabinieri.
  • Aripa tânără a Partidului PAS va organiza un flashmob cu genericul «Să arătăm lista beneficiarilor furtului miliardului».
  • IDIS Viitorul va organiza masa rotundă «Evaluarea îndeplinirii Acordului de Asociere».

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Trei lideri de partid acuză Guvernul de subordonarea sistemului „Alegeri”. Reacție: Alegerile vor fi libere

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

Amintim că, pe 4 iulie, atât Comisia Electorală Centrală, cât și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au comentat subiectul dat. Acestea au menționat că STISC oferă „exclusiv” protecție tehnică SIAS „Alegeri”, însă operarea, integritatea, accesul și utilizarea rămân în continuare în gestionarea CEC. „În ceea e privește verificarea numărului de alegători care au votat, se respinge orice posibilitate de manipularea a datelor în sistem or, acestea pot fi verificate în baza proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare. În context, CEC denunță răspândirea de informații eronate și interpretări rău-intenționate referitoare la independența sa. CEC consideră că aceste informații false, propagate în spațiul public, reprezintă un atac deliberat la adresa democrației, având ca scop discreditarea instituției și obținerea de avantaje politice în perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 28 septembrie”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: