NM Espresso: cu cine s-a întâlnit Sandu în Italia, ce imagine cu Dodon a publicat Usatîi și cum se poate intra în România fără carantină
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: cu cine s-a întâlnit Sandu în Italia, ce imagine cu Dodon a publicat Usatîi și cum se poate intra în România fără carantină

Sandu

Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere la Roma cu omologul său italian Sergio Mattarella. Președinții au discutat despre cooperarea dintre aceste două țări, situația politică și problemele cu care se confruntă diaspora moldovenească din Italia.

Înainte de vizita în Italia, Sandu a semnat un decret cu privire la conferirea post-mortem a „Ordinului de Onoare” unui grup de 134 de lucrători medicali care au decedat din cauza coronavirusului: „Pentru curaj, devotament și spiritul de sacrificiu”.

CEC

Comisia Electorală Centrală a contestat la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel privind majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare. Totodată, CEC a acuzat MAEIE de declarații populiste despre posibilitatea de a deschide 191 de secții de votare pentru diasporă și nu 146, așa cum a decis Comisia Electorală Centrală.

Campania electorală

Fracțiunea socialiștilor a solicitat Curții Constituționale (CC) să verifice constituționalitatea „legii miliardului”. Socialiștii consideră că „CC trebuie să anuleze această lege, să restabilească justiția constituțională și să scutească cetățenii de achitarea banilor furați”.

Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, a publicat o fotografie în care apare Igor Dodon, președintele PSRM, cu o armă în mână, alături de un zimbru doborât la pământ. Usatîi susține că aceasta este o imagine de la o vânătoare a lui Dodon, la care acesta a ucis un zimbru. De notat că vânătoarea de zimbri este interzisă în Moldova. Cei de la PSRM au declarat că imaginea este trucată și că Dodon nu a împușcat niciodată zimbri.

După aceasta, reprezentanții DA au publicat o înregistrare video în care Renato Usatîi și Alexandru Jizdan, deputat al Partidului Democrat și Dorin Damir, apropiat de-al lui Vladimir Plahotniuc, împușcă dintr-un automat într-un tir. Jizdan a declarat că această înregistrare a fost realizată cu vreo 10 ani în urmă. Iar Usatîi a presupus că această înregistrare a fost transmisă Partidului DA de către Igor Dodon sau FSB.

Candidați

NM a continuat să studieze declarațiile de avere și interese personale ale candidaților diferitelor partide la funcția de deputat. Din declarații reiese că mai mulți candidați din primii 20 ai blocului „Renato Usatîi” fie au niște venituri foarte modeste, fie niciun fel. Excepție – Usatîi și doi „milionari”.

SIS

Cei din Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au declarat că documentul apărut în presă despre implicarea Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) în răpirea de la Chișinău a fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus este un fake. Iar cei din Serviciul Protecție și Pază de Stat „au respins categoric” implicarea lor în această răpire. O notă a unui locotenent-colonel SIS, despre care SPPS a declarat că este un fake, a fost publicată de NM cu o zi mai devreme.

Chironda

Victor Chironda, viceprimarul municipiului Chișinău, s-a adresat către Procuratura Generală și Consiliul pentru Asigurarea Egalității în legătură cu ancheta inițiată pe numele său de către primarul Ion Ceban. Chironda și avocatul său consideră că ancheta a fost inițiată cu scopul de a-l intimida și de a-l demite.

România

România și-a deschis hotarele în luna iunie pentru străini, inclusiv pentru cetățenii Moldovei. Însă pot intra în țară numai cu pașaportul, așa cum era anterior, doar unele categorii de străini. NM a relatat, cum poți să pleci în România la odihnă sau în ospeție și să nu ajungi în carantina de 14 zile.

Situația epidemiologică

60 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 6023 de teste. Numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 256 054 de persoane. 249 066 dintre acestea s-au vindecat, 6165 au decedat (3 – în ultimele 24 de ore). 823 de persoane bolnave continuă să se trateze, 43 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 9 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

Ritmurile de vaccinare în Moldova au scăzut brusc în luna iunie. Ministerul Sănătății îi îndeamnă pe toți să se imunizeze, pentru că altfel, Moldova nu va putea evita un nou val de coronavirus la toamnă. În articolul «Лето, все немного расслабились» („E vară, toți s-au relaxat puțin”), NM a relatat (clar), cum a „frânat” campania de imunizare în țara noastră și care raioane sunt printre lideri în procesul de vaccinare și care – la coada clasamentului.

Dodon a anunțat că vineri seara, în Moldova vor ajunge încă 60 mii de doze de vaccin Sputnik V din Rusia. 20 mii de doze dintre acestea sunt pentru Transnistria. Dodon se află acum la Moscova, unde are întâlniri cu reprezentanții diasporei moldovenești.  

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: