Parlament
Luni, 31 iulie, Parlamentul de la Chișinău va încheia sesiunea de primăvară-vară. În ultima ședință, deputații vor examina mai multe proiecte de lege, inclusiv cele privind reformarea sistemului de asistență socială («Restart»), proiectul privind performanța energetică a clădirilor, precum și modificarea Legii securității statului. De asemenea, va fi dezbătut proiectul de lege privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării și inițiativa Guvernului privind prelungirea stării de urgență.
Această propunere a fost criticată de către Irina Vlah, care a propus organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale.
Președinte
Președinta Maia Sandu a participat la summitul Salzburg 2023, care s-a desfășurat în Austria. Ea a ținut un discurs despre schimbările geopolitice din Europa, inclusiv în cea de Est.
De asemenea, Maia Sandu a avut o întrevedere cu cancelarul Austriei Karl Nehammer. Aceasta i-a adresat un mesaj de mulțumire pentru susținerea acordată Moldovei prin intermediul Agenției Austriece de Dezvoltare. Maia Sandu a menționat că singura cale prin care poate fi asigurată pacea și prosperitatea Moldovei este cea europeană.
Educație și cultură
Miercuri seara, la parlament a avut loc o discuție pentru persoanele care vor să își îmbunătățească cunoștințele de limba română. Aceasta a fost organizată de deputații PAS Natalia Davidovici, Marcela Nistor și Eugeniu Sinchevici. La întrunire a participat și corespondentul NM Alexandr Nugmanov, care a povestit totul într-un mini-reportaj.
25 de reprezentanți ai societății civile, locuitori ai regiunii transnistrene, au beneficiat de cursuri intensive de limba română. Orele de studiu s-au desfășurat cu sprijinul Uniunii Europene (UE) și PNUD, oferit în cadrul Programului UE «Măsuri de Promovare a Încrederii».
Peste 1700 de tineri au beneficiat deja de vouchere culturale, oferite de Ministerul Culturii. Potrivit datelor statistice, beneficiarii le utilizează cel mai des pentru a cumpăra cărți, a vizita concerte, teatre sau a merge la cinematograf.
Deputatul PAS Radu Marian se află la Universitatea Stanford, California, unde participă la programul de instruire în domeniul Dezvoltării desfășurat de Centrul pentru Democrație, Dezvoltare și Stat de Drept din cadrul Universității.
«Alături de alți 32 lideri și activiști pentru democrație din toate colțurile lumii, suntem aici pentru a învăța mai multe de la cei mai buni profesori și profesioniști de la Universitatea Stanford, inclusiv Francis Fukuyama, despre domeniile dezvoltării economice și consolidării statului de drept. Mă bucur că pot reprezenta Republica Moldova, fiind unicul participant selectat din țara noastră», a menționat deputatul.
Păcură
Ministrul Energiei Victor Parlicov a comentat scandalul privind păcura îngropată pe teritoriul Termoelectrica. Acesta a menționat că faptul că autoritățile au ascuns acest incident subminează încrederea cetățenilor în guvern și minister. Totuși, oficialul a subliniat că nu este vorba despre o «catastrofă ecologică», întrucât păcura poate fi curățată.
PAS
Curtea Constituțională a dat aviz negativ inițiativei PAS, care prevedea modificarea Constituției, astfel încât deputații să obțină permisiunea de a avea și activități private, pe lângă mandatul de parlamentar. CC a ajuns la concluzia că proiectul de lege nu corespunde limitelor materiale de revizuire stabilite de articolul 142, alineat 2 din Constituție și nu poate fi înaintat Parlamentului spre examinare.
Procuratura Anticorupție a criticat amendamentul înregistrat de un deputat PAS la Codul de procedură penală și Codul Contravențional. Potrivit conducerii instituției, acesta va duce la reducerea numărului de dosare gestionate de instituție și transmiterea lor către procurori cu puțină experiență. De cealaltă parte, președinta comisiei juridice din Parlament, Olesea Stamate, consideră că proiectul va permite PA să se ocupe de corupția mare. Inițiativa va fi dezbătută și adoptată pe 31 iulie.
Știri regionale
La Varnița a avut loc o ceremonie dedicată aniversării a 31-a de la începerea operațiunii de menținere a păcii în Zona de Securitate a țării noastre. Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian le-a mulțumit soldaților care participă la misiuni de protejare a independenței și integrității teritoriale a țării.
La Comrat a avut loc prezentarea echipei noului bașcan al Găgăuziei. Membrii acesteia nu au fost prezentați de către Evghenia Guțul, ci de către Ilan Șor, care a intervenit online. În echipă se regăsește și primarul de Orhei Pavel Verejanu. Mai multe detalii despre membrii executivului de la Comrat în materialul realizat de corespondenta Ecaterina Dubasova.
Despre sexism
Administratoarea canalului de Telegram NM în rusă Katea Dmitrieva a scris un editorial despre scandalul provocat de vloggerul Dima White. Aceasta a încercat să analizeze de ce pe rețelele sociale persistă sexismul și ce-i de făcut pentru a combate acest fenomen.
Diverse
Forțele de ordine au reținut doi escroci, care estorcau bani de la oameni, spunându-le că cei apropiați au nimerit în accidente. Aceștia riscă până la 10 ani de închisoare.
O locuitoare a Chișinăului a fost atacată de un câine vagabond. Potrivit acesteia, medicii spun că, zilnic, sunt 30-40 de adresări la spital din cauza mușcăturilor câinilor fără adăpost.
Externe
În Africa este fierbinte nu doar la propriu, ci și la figurat. În Niger a avut loc o lovitură de stat. Militarii l-au luat în captivitate pe președinte. În fața președinției a avut loc o manifestație, iar unii participanți s-au pronunțat pentru intervenția Rusiei pentru stabilizarea situației.
Între timp, Rusia a propus țărilor Africii să creeze «un spațiu informațional unitar». Presa rusă ar urma să își sporească activitatea pe continentul african.
Ce ne așteaptă pe 28 iulie?
09:00 Curtea de Conturi va examina auditul asupra rapoartelor financiare ale Ministerului Educației și Cercetării
10:00 Masă rotundă dedicată Zilei Constituției
13:00 Ședința Consiliului național al monumentelor istorice