NM Espresso: cum Dodon va economisi 6 miliarde pentru țară, de ce Chicu este împotriva micșorării salariilor pentru deputați și de ce PAS este împotriva numerarului
Full Article 3 minutes read

NM Espresso: cum Dodon va economisi 6 miliarde pentru țară, de ce Chicu este împotriva micșorării salariilor pentru deputați și de ce PAS este împotriva numerarului

Povara miliardului: Dodon a promis micșorarea acesteia cu 6 miliarde

Președintele Igor Dodon a comunicat că autoritățile au găsit o modalitate de a micșora cu 5-6 miliarde de lei povara miliardului furat, care a fost pusă pe contul bugetului. Dodon a promis că va oferi detalii în următoarele săptămâni, după ce autoritățile vor discuta cu partenerii externi.

Comerțul: Dodon a promis protejarea producătorilor autohtoni

Autoritățile au decis să resusciteze proiectul de amendamente la Legea cu privire la comerțul intern, pe care guvernul Maiei Sandu l-a rechemat din parlament. Potrivit proiectului, cel puțin o jumătate din produsele din rețelele de retail trebuie să fie autohtone. Dodon a învinuit guvernul Sandu de apărarea intereselor corporațiilor străine. NM a analizat, de ce Dodon și socialiștii „au luat de pe raft” acest proiect de lege.

Muzeul Zemstvei: Dodon a promis că va salva cultura

Dodon a promis că va face tot posibilul pentru ca centrul de cultură „Art-Labirint” și alte organizații care se află în Muzeul Zemstvei din Chișinău să-și poată continua activitatea acolo. Dacă vă mai amintiți, Ministerul Culturii intenționa să alunge aceste organizații de acolo.

Deputații: chiuluri, salarii, tablete

În parlament s-a calculat, de la câte ședințe au lipsit nemotivat deputații din diferite fracțiuni. Cei mai înrăiți chiulangii s-au dovedit a fi democrații.

Presa a scris, cât de straniu este modul în care secretariatul parlamentului a organizat licitația pentru achiziția tabletelor pentru deputați. Companiile care au propus cele mai mici prețuri au fost respinse imediat.

Iar premierul Ion Chicu a declarat că nu susține inițiativa socialiștilor de a anula majorarea salariilor deputaților. Pentru că deputații nu trebuie să primească mai puțin decât miniștrii.

PAS: salarii doar prin transfer bancar

Deputații Partidului PAS au propus ca angajatorii să fie obligați să transfere salariile angajaților pe carduri. Și să se stabilească o limită de 10 mii de lei pentru suma care poate fi retrasă de pe card dintr-odată. Cei de la PAS consideră că astfel, poate fi asigurată o creștere economică suplimentară de cel puțin 3%.

Democrații: pregătiți de orice coaliție

Democrații sunt pregătiți să formeze o coaliție și cu cei de stânga, și cu cei de dreapta, pentru „a îndeplini promisiunile electorale”. Despre aceste planuri ale PDM a vorbit liderul partidului Pavel Filip.

Procurorii: alții doi au plecat benevol

Fostul șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Dorin Compan și procurorul Lilian Rudei au demisionat. Ambii au activat la Procuratura Anticorupție. Anterior, procurorul general Alexandru Stoianoglo a confirmat pentru NM că a cerut demisia de bună voie a patru procurori ai Procuraturii Anticorupție. Doar că era vorba despre alți procurori.

Chișinău: tarife, deșeuri

Proprietarii microbuzelor iarăși cer majorarea tarifului la călătorie. Și promit că vor îmbunătăți condițiile din microbuze și vor reduce intervalul dintre curse.

Autoritățile municipale au decis să închidă conductele de evacuare a deșeurilor din blocurile de locuit, iar în locul acestora să instaleze, în apropierea blocurilor, platforme pentru colectarea separată a deșeurilor.

Corupția: cum distruge Moldova

Într-un articol pentru publicația „Global Voices”, jurnalistul Vladimir Thoric din Moldova a scris despre corupția din Moldova și cum furtul miliardului a distrus viața cetățenilor de rând. NM a publicat versiunea articolului în limba rusă. citat: „Principala moștenire [a lui Plahotniuc] este actuala majoritate politică alcătuit ă din două partide plahotniuciste, dar și parlamentul propriu-zis, ales conform sistemului mixt antidemocratic”

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: