NM Espresso: cum se desfășoară cea de-a treia etapă de imunizare, ce au decis comuniștii și cum un angajat de la o spălătorie auto din Dubăsari a reușit să ia un credit de 5 milioane de euro
Full Article 7 minutes read

NM Espresso: cum se desfășoară cea de-a treia etapă de imunizare, ce au decis comuniștii și cum un angajat de la o spălătorie auto din Dubăsari a reușit să ia un credit de 5 milioane de euro

Coronavirus

151 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 2702 teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 252 949 de persoane. 243 877 dintre acestea s-au vindecat, 5970 au decedat (12 – în ultimele 24 de ore). 3102 persoane bolnave continuă să se trateze, 170 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 28 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

A treia etapă de imunizare împotriva coronavirusului a fost lansată în Moldova. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, de la 11 mai, vor putea să se vaccineze colaboratorii de la întreprinderile producătoare de produse alimentare, medicamente, de la cele care furnizează apă, de la hoteluri și restaurante, saloane de înfrumusețare, muzee, biblioteci și săli de concerte, angajații rețelelor electrice, de gaze și comunicații, cei de la stațiile de epurare a apei, din sistemul bancar, poștașii, curierii, reprezentanții cultelor religioase, șoferii mijloacelor de transport de mărfuri și de pasageri. De asemenea, în a treia etapă vor putea să se vaccineze colectivele tuturor întreprinderilor și organizațiilor unde sunt mai mult de 100 de angajați. Cei de la Ministerul Sănătății au subliniat că împreună cu persoanele din categoriile menționate vor putea să se vaccineze și membrii familiilor acestora.

Electorală

Partidul Comuniștilor (PCRM) a luat decizia de a forma un bloc electoral cu Partidul Socialiștilor (PSRM) pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc la 11 iulie. Igor Dodon, liderul socialiștilor, s-a întâlnit deja cu Vladimir Voronin, liderul comuniștilor. „Un acord comun pentru crearea blocului «Socialiștii și Comuniștii» există. Urmează coordonarea problemelor de personal, cele organizaționale și juridice”, a scris într-o postare Vlad Bătrîncea, deputat PSRM.

Între timp, un grup de consilieri locali ai Partidului Socialiștilor au anunțat că părăsesc formațiunea. Este vorba despre consilierii din satul Zastânca, raionul Soroca. Aceștia au declarat că „nu mai există o viziune clară și un program de susținere a primarilor și consilierilor, de soluționare a problemelor cetățenilor, iar conducerea PSRM nu-și îndeplinește promisiunile făcute cetățenilor de către consilieri”. Carmena Sterpu, purtătorul de cuvânt al PSRM, a menționat că aceasta „este o chestiune internă a partidului”.

Și cei de dreapta cheamă la unitate. Astfel, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care este condusă de George Simion, adeptul unirii Moldovei cu România, a chemat toate formațiunile unioniste să-și unească eforturile pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate. La acest îndemn a reacționat deja Partidul Uniunea Salvării Basarabiei (USB).

Furtul miliardului

Banca Națională a Moldovei a răspuns la propunerea avocaților lui Ilan Șor, deputatul anunțat în căutare, de a returna miliardul furat. Cei de la BNM au declarat că Șor a fost deja declarat vinovat în acest caz, iar aceasta înseamnă că inițiativa sa poate fi examinată în cadrul actualului proces de judecată.

De asemenea, cei de la BNM au subliniat faptul că insistă asupra returnării cât mai urgente a banilor și nu vor permite „dezorientarea societății” în încercarea de îmbunătățire a imaginii politice. „Banca Națională nu susține declarațiile, ci acțiunile reale care vor permite finalizarea cu succes a investigației și returnarea banilor furați”, au adăugat cei de la BNM.

Pe urmele lui Ceaus

În Moldova a fost reținut încă un bănuit de răpirea lui Nikolai Ceaus, fost judecător din Ucraina. Bărbatul de 30 de ani a fost reținut la 9 mai, la intrarea în țară. Acesta a fost plasat în arest pe un termen de 30 de zile, la solicitarea procurorilor.

Ceban cel groaznic

În cadrul ședinței ordinare a serviciilor municipale, Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a amenințat cu concedieri din cauza „neglijenței” în muncă și din cauza că „oamenii nu mai au încredere” în primărie. Acesta s-a revoltat că unii consilieri municipali utilizează problemele urbane pentru a câștiga capital politic. Însă el nu a dezvăluit nume concrete și partide.

 „Caută gropi care au câte 50 de ani și le arată [oamenilor]. Noi știm că în Chișinău există probleme, dar nu toate pot fi soluționate într-o zi sau într-o lună. Noi nu avem nici sâmbete, nici duminici, nici timp liber. Eu i-aș sfătui pe consilierii municipali să nu caute probleme din senin. E suficient să deschizi eu.chisinau.md. Acolo se comunică despre toate problemele…”, a menționat Ceban.

Reniță vs Procuratura Generală

Deputatul Iurie Reniță a publicat pe pagina sa de Facebook un fragment dintr-o adresare a Procuraturii Anticorupție față de fostul procuror general Eduard Harunjen, în care se menționează că procuratura a inițiat investigarea unei informații apărute în presă despre „finanțarea dubioasă a Partidului Socialiștilor, inclusiv autodenunțurile primite de la Plahotniuc și Iaralov. În postarea sa, Reniță a acuzat procuratura că aceasta încearcă să mușamalizeze cauzele de corupție de rezonanță și continuă să fie supusă influenței politicului. Și de data aceasta, Procuratura Generală a respins declarația lui Reniță, acuzându-l de manipularea opiniei publice.

Angajatul de la spălătoria auto și Platon

În cursul reexaminării cauzei penale a lui Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani privațiune de libertate, au apărut martori noi. Unul dintre aceștia este un locuitorii din regiunea transnistreană. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, angajat la o spălătorie auto, care a primit credite de mai multe milioane de la băncile moldovenești. Cum a reușit acest lucru, ce documente au dispărut de la Banca de Economii în timpul incendiului și ce a spus în instanță lichidatorul BEM – aflați despre toate acestea din reportajul din sala de judecată al Nadejdei Coptu, reporter NM «Я умею читать только на кириллице» Как в деле Платона оказался автомойщик из Дубоссар с кредитом €5 млн. („Pot citi doar în grafie chirilică”. Cum a ajuns în dosarul lui Platon un angajat de la o spălătorie auto din Dubăsari cu un credit de 5 milioane de euro.

Masacrul de la o școală din Kazan

Un masacru s-a produs la o școală din orașul Kazan. Atacatorul în vârstă de 19 ani, care a omorât cel puțin nouă persoane în școala respectivă, a învățat anterior în această instituție de învățământ. Arma din care a împușcat a fost înregistrată oficial la sfârșitul lunii aprilie. Oamenii legii au reușit să rețină agresorul. Presa din Rusia a comunicat că înainte de crimă, atacatorul a scris pe rețelele sociale că intenționează să omoare „un număr mare de «gunoi degradabil» și apoi se va sinucide. Printre victime este o femeie care a predat limba engleză în clasele a cincea și care s-a pomenit întâmplător în holul pe care mergea atacatorul. Încercând să salveze un elev, ea a împins copilul rămânând între acesta și ucigaș.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 12 mai

Președintele Maia Sandu va avea o întrevedere cu ministrul britanic pentru vecinătate europeană Wendy Morton.

Specialiștii Ministerului Sănătății vor anunța totalurile săptămânale ale imunizării împotriva coronavirusului în Moldova.

Va avea loc o conferință consacrată Zilei internaționale a asistentelor medicale.

CEC se va convoca în ședință.

Consiliul Audiovizualului se va întruni în ședință.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: