NM Espresso: de ce Plahotniuc revine în politică, câți bani a primit Dodon din Rusia și despre ce nu s-au înțeles Chișinău și Tiraspol
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: de ce Plahotniuc revine în politică, câți bani a primit Dodon din Rusia și despre ce nu s-au înțeles Chișinău și Tiraspol

Plahotniuc e viu, sau 8 mii de cuvinte ale oligarhului fugar

Se pare că noutatea principală a zilei de ieri nu a fost economia și nici criza economică, ci revenirea oligarhului fugar în politica moldovenească. Iată cum s-a întâmplat: portalul Tribuna a publicat textul unui amplu interviu din 8 mii de cuvinte sub formă de monolog din întrebările și răspunsurile oligarhului fugar. Plahotniuc spune în interviu, de ce a plecat și a decis să revină, cât de îngrijorat este pentru poporul moldovenesc dezamăgit și cum el – un politician cu experiență – nu va promite, ci „va face fapte bune” pentru noi toți și pentru „viitorul nostru comun mai bun”.

Bineînțeles, Plahotniuc a criticat detaliat și guvernarea actuală, dar și s-a lamentat că actualul șef de stat „i-a denigrat” imaginea politică. Într-un cuvânt, Plahotniuc nu duce lipsă de elocvență și populism – în acest sens, chiar a reușit de mai mult timp.

Dar totuși, câte ceva el (nu) a spus. De exemplu, s-a plâns că procuratura nu l-a întrebat, care era conținutul „kuliokului” nefast cu calendar, în dosarul despre care este vizat ex-președintele Dodon. Și se pare că Plahotniuc este gata să vorbească despre aceasta, dar „nu poate atâta timp cât dosarul se află în instanța de judecată”. Apropo, Plahotniuc a spus și cu ce își va începe revenirea în politică.

„Voi începe să comunic la telefon și prin platformele online cu oamenii din teritorii, cu foștii colegi, cu actualii și foștii politicieni din opoziție”, a precizat el.

Ei bine, așteptăm încă un televizor cu Plahotniuc sau, poate, ei vor apărea pe rând în online?

De fapt, premierul a declarat deja că guvernul va depune toate eforturile „pentru a recupera mijloacele furate și pentru a-i pedepsi conform legii pe cei care au furat banii și voturile cetățenilor”.


 

Banii lui Dodon și imaginea lui Ceban

Practic, concomitent cu apariția interviului lui Plahotniuc, publicația americană The Washington Post a relatat, cu referire la câteva documente care au ajuns la dispoziția jurnaliștilor, despre o schemă (ne) vicleană prin care Dodon primea din Rusia circa 45 mii de dolari lunar. Banii treceau prin companiile lui Igor Chaika și prin una din structurile create în Moldova cu participarea acestuia – Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă care, de la sfârșitul anului 2021, este condusă de Dodon. În același timp, avocatul lui Dodon neagă faptul că ar fi primit acești bani și precizează că Dodon a primit în această funcție câte 170 mii de lei lunar (circa 9 mii de dolari).

Un alt fost socialist, Ceban, formațiunea căruia, la fel ca și Dodon, este indicată în raportul Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA, a declarat ieri că îi dă în judecată pe premierul Gavrilița și ministrul justiției Litvinenco pentru încercarea de a denigra MAN, partidul pe care îl înființează. Acesta i-a acuzat de „discreditare” și „intimidarea reprezentanților formațiunii”. Iar în calitate de despăgubiri, a cerut ca „premierul și ministrul justiției să măture timp de un an Piața Marii Adunări Naționale”.

În replică, serviciul de presă al premierului a menționat doar că „Ceban, din realitatea sa paralelă, vrea să dea în judecată prim-ministrul pentru ceea ce ea n-a spus”.

 


 

Gaze vor fi?

„Gazprom” a anunțat aseară că în luna noiembrie, va livra Moldovei 5,7 milioane de metri cubi pe zi, sau tot atât cât a fost și în luna octombrie, sau cu 60 la sută mai puțin decât volumul necesar. În luna octombrie, din cauza reducerii livrărilor de gaze naturale, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care funcționează pe gaze naturale, a redus volumul de energie electrică livrat în Moldova, de la 70% până la 27%. În consecință, în Moldova s-a stins iluminatul stradal, iar autoritățile ne îndeamnă practic în fiecare zi să economisim. În același timp, răspunzând la întrebarea deputatului comunist din Moldova, Starîș, președintele Putin a declarat că „Rusia nu are nicio legătură cu deconectarea energiei electrice la Chișinău”.

Criza energetică și căile de depășire a acesteia au fost discutate ieri la Tiraspol, la inițiativa oficialilor de la Chișinău. Negocierile au durat trei ore, dar fără niciun rezultat. În timpul apropiat, „experții în domeniul energeticii de pe ambele maluri ale Nistrului vor analiza detaliile tehnice și cele juridice, care vor permite soluționarea cel puțin parțială a acestei probleme”.

Apropo, problemele acumulate sunt multe. Anterior, Spânu a declarat că dacă de la 1 noiembrie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan nu va furniza volumul suficient de energie electrică pe malul drept, Chișinăul va reduce livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană. Drept răspuns, șeful așa-zisului minister al economiei din stânga Nistrului l-a îndemnat să nu aprofundeze criza resurselor energetice, „ocupând o poziție neconstructivă”.


 

Ce ați putea face în weekend?

În mod tradițional, pe site-ul NM apare ghidul artistic cu cele mai bune evenimente ale săptămânii curente. Veți găsi aici și expoziții, și concerte, și filme (de exemplu, filmul „Carbon”, care în curând va fi prezentat peste hotare). Petreceți ultimul weekend din octombrie cu stil și cu gust.

Și nu uitați să mutați acele ceasornicului în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru ora de iarnă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: