Procurorul general, concursul: de ce toți sunt nemulțumiți și ce va urma
Rezultatele concursului pentru postul de procuror general organizat de o comisie a Ministerului Justiției au fost criticate pe rețelele sociale. O nemulțumire deosebită a fost provocată de faptul că în lista prescurtată a candidaților nu s-a regăsit activistul civic Ștefan Gligor. Mulți au pus la îndoială imparțialitatea comisiei, iar unii internauți au învinuit guvernarea de refuzul de a schimba ceva în sistemul justiției.
Și premierul Maia Sandu și-a exprimat nemulțumirea. Ea a cerut comisiei să verifice «integritatea» unuia dintre candidații selectați. NM a încercat să afle dacă va putea comisia să facă acest lucru, dacă ar putea fi anulate rezultatele concursului și cum, de fapt, ar putea evolua evenimentele.
Un nou concurs: Vama rămâne fără șef
Ministerul Finanțelor va organiza un nou concurs pentru funcția de șef al Serviciului Vamal. Primul concurs s-a încheiat fără niciun rezultat. La această funcție au pretins doi candidați, însă comisia i-a respins pe ambii.
Țâra a fost exclus din Consiliul de Integritate: ce legătură are politica
Ministrul justiției Olesea Stamate l-a exclus pe Dumitru Țâra, directorul grupului de presă «Realitatea», din Consiliul de Integritate. Ea a motivat acest lucru prin faptul că un membru al acestui consiliu nu poate să se ocupe de politică, iar Țâra a candidat la funcția de primar de Chișinău, fiind desemnat de Partidul Popular European din Moldova (PPEM). Țâra a declarat că decizia lui Stamate este neîntemeiată și a îndemnat-o să-și dea demisia.
Banii: încă 25 de milioane de euro de la UE
Moldova va mai obține 24,85 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Banii vor fi destinați îmbunătățirii activității poliției și dezvoltării agriculturii.
Informația despre medicamente în limba rusă: de ce guvernul este împotrivă
Guvernul s-a declarat împotriva inițiativei socialiștilor de a fi tradusă în limba rusă informația de pe cutiile de medicamente. Executivul și-a motivat poziția prin motive exclusiv pragmatice: această acțiune ar majora cheltuielile importatorilor și ale producătorilor și, respectiv, va provoca creșterea prețurilor la medicamente.
Șor, Filat, Platon: dar cine sunt judecătorii
Sistemul electronic de repartizare aleatorie a dosarelor în instanțe poate fi manipulat. La aceste concluzii a ajuns publicația «Ziarul de Gardă», după ce a studiat modalitatea prin care dosarele de rezonanță, în care s-au pronunțat sentințe de condamnare, au ajuns la judecătorii «care trebuie».
Cazul lui Filat: fără drept de apel
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a refuzat să reexamineze dosarul ex-premierului Vladimir Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupție. Cei de la CSJ au menționat că «din recursul avocaților nu rezultă că instanța a apreciat greșit probele acumulate» și a lăsat în vigoare decizia de judecată.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 1 noiembrie
- Guvernul se va întruni în ședință.
- Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va organiza o ședință.
- La fel, trebuie să se desfășoare ședința Consiliului Superior al Magistraturii. În agendă — numirea unui președinte interimar al Curții Supreme de Justiție (în locul lui Ion Druță, care a fost demis).
- Promo-LEX va prezenta un raport despre rezultatele campaniei electorale din turul doi al alegerilor locale.