Stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

NM Espresso: despre arestarea lui Drăguțanu, „westernul despre procuror” al lui Stoianoglo și bănuielile lui Dodon despre „coaliția secretă”

Furtul miliardului: arestarea lui Drăguțanu și comentariul FMI

Ex-guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. La 5 martie, lui i-au fost înaintate învinuiri de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul despre furtul miliardului.

Comentând perchezițiile de la Banca Națională și arestarea foștilor și actualilor conducători ai BNM, FMI a menționat că va monitoriza atent situația și a îndemnat autoritățile Moldovei să păstreze independența Băncii Naționale.

Datoria pentru miliard: despre profitul Băncii Naționale și „coaliția secretă”

Cu voturile socialiștilor și ale democraților, parlamentul a aprobat în două lecturi un proiect de lege care permite redirecționarea unei părți a profitului Băncii Naționale în bugetul de stat, pentru a reduce povara bugetară a datoriei generate de furtul miliardului. Opoziția a numit proiectul „un populism politic care nu va întoarce miliardul”.

Comentând aceasta, președintele Igor Dodon a declarat că în parlament se formează „o coaliție ascunsă” dintre partidele PAS, DA, „Șor” și grupul „Pro Moldova”, „care încearcă să-i apere pe cei care au furat miliardul”.

Reducerea termenului de detenție: polemici aprinse în parlament

În Moldova ar putea să fie stopată acțiunea legii datorită căreia deținuții pot fi eliberați mai devreme din închisoare din cauza condițiilor precare de întreținere: „Stimați colegi, marele său s-a înfăptuit. Probabil, legea a fost aplicată moldovenește. Cei care au bani ajung cu greu la închisoare și ies ușor de acolo”. NM relatează, de ce proiectul de lege a provocat dezbateri aprinse în parlament.

Opoziția: votul de neîncredere, noul partid și marșul de 8 martie

Cei din Partidul DA au propus acordarea „votului de neîncredere” politicii externe a Moldovei care, în opinia lor, imită vectorul european și duce la o izolare internațională.

Liderul DA Andrei Năstase a declarat că va contesta hotărârea Procuraturii Anticorupție, care a refuzat să deschidă un dosar penal pentru finanțarea din străinătate a PSRM.

Grupul parlamentar de ex-democrați „Pro Moldova” a declarat că începe să colecteze semnături în raioane, pentru a înregistra un partid politic. „Pro Moldova este un proiect politic care va exista cel puțin câțiva ani”, a spus Andrian Candu, fără a explica de ce înființează un partid „pe câțiva ani”.

Vicepreședintele parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi și-a îndemnat colegii să susțină marșul solidarității care va avea loc la Chișinău, în ziua de 8 martie: „Florile sunt bune, dar îi chem pe toți să luptăm împreună pentru drepturile femeilor”.

„Moldovagaz”: va cumpăra Moldova gaze din Europa?

Președintele întreprinderii de stat „Moldovagaz”, Vadim Ceban a comunicat într-un interviu pentru NM dacă Moldova va cumpăra gaze la bursele europene, cui vor reveni gazoductele după desprinderea „Moldovatransgaz” de „Moldovagaz” și ce se va întâmpla dacă vom înceta să cumpărăm gaze din Rusia.

Coronavirusul: a zburat de la Chișinău la Moscova?

Șase cazuri noi de coronavirus s-au depistat în Rusia. Una dintre persoanele bolnave a venit la Moscova de la Chișinău.

Stoianoglo: Westernul despre procuror #100_de_zile

Imaginați-vă: Vestul sălbatic. Într-un orășel este ales un nou șerif. El trebuie nu doar să lupte cu gruparea de aici, dar și să-și strunească subalternii care au uitat că ei sunt reprezentanții legii. În plus, mai trebuie să întoarcă un sac cu aur care a fost furat din banca din locaitate, dar și să pedepsească hoții. Cu ocazia celor 100 de zile în funcția de procuror general a lui Alexandru Stoianoglo, NM a pregătit un western despre procuror – „Odată în Moldova”: numirea sa și următoarele evenimente ne-au amintit de subiectul unui western promovat la maximum.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: