Stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

NM Espresso: despre arestarea lui Drăguțanu, „westernul despre procuror” al lui Stoianoglo și bănuielile lui Dodon despre „coaliția secretă”

Furtul miliardului: arestarea lui Drăguțanu și comentariul FMI

Ex-guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. La 5 martie, lui i-au fost înaintate învinuiri de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul despre furtul miliardului.

Comentând perchezițiile de la Banca Națională și arestarea foștilor și actualilor conducători ai BNM, FMI a menționat că va monitoriza atent situația și a îndemnat autoritățile Moldovei să păstreze independența Băncii Naționale.

Datoria pentru miliard: despre profitul Băncii Naționale și „coaliția secretă”

Cu voturile socialiștilor și ale democraților, parlamentul a aprobat în două lecturi un proiect de lege care permite redirecționarea unei părți a profitului Băncii Naționale în bugetul de stat, pentru a reduce povara bugetară a datoriei generate de furtul miliardului. Opoziția a numit proiectul „un populism politic care nu va întoarce miliardul”.

Comentând aceasta, președintele Igor Dodon a declarat că în parlament se formează „o coaliție ascunsă” dintre partidele PAS, DA, „Șor” și grupul „Pro Moldova”, „care încearcă să-i apere pe cei care au furat miliardul”.

Reducerea termenului de detenție: polemici aprinse în parlament

În Moldova ar putea să fie stopată acțiunea legii datorită căreia deținuții pot fi eliberați mai devreme din închisoare din cauza condițiilor precare de întreținere: „Stimați colegi, marele său s-a înfăptuit. Probabil, legea a fost aplicată moldovenește. Cei care au bani ajung cu greu la închisoare și ies ușor de acolo”. NM relatează, de ce proiectul de lege a provocat dezbateri aprinse în parlament.

Opoziția: votul de neîncredere, noul partid și marșul de 8 martie

Cei din Partidul DA au propus acordarea „votului de neîncredere” politicii externe a Moldovei care, în opinia lor, imită vectorul european și duce la o izolare internațională.

Liderul DA Andrei Năstase a declarat că va contesta hotărârea Procuraturii Anticorupție, care a refuzat să deschidă un dosar penal pentru finanțarea din străinătate a PSRM.

Grupul parlamentar de ex-democrați „Pro Moldova” a declarat că începe să colecteze semnături în raioane, pentru a înregistra un partid politic. „Pro Moldova este un proiect politic care va exista cel puțin câțiva ani”, a spus Andrian Candu, fără a explica de ce înființează un partid „pe câțiva ani”.

Vicepreședintele parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi și-a îndemnat colegii să susțină marșul solidarității care va avea loc la Chișinău, în ziua de 8 martie: „Florile sunt bune, dar îi chem pe toți să luptăm împreună pentru drepturile femeilor”.

„Moldovagaz”: va cumpăra Moldova gaze din Europa?

Președintele întreprinderii de stat „Moldovagaz”, Vadim Ceban a comunicat într-un interviu pentru NM dacă Moldova va cumpăra gaze la bursele europene, cui vor reveni gazoductele după desprinderea „Moldovatransgaz” de „Moldovagaz” și ce se va întâmpla dacă vom înceta să cumpărăm gaze din Rusia.

Coronavirusul: a zburat de la Chișinău la Moscova?

Șase cazuri noi de coronavirus s-au depistat în Rusia. Una dintre persoanele bolnave a venit la Moscova de la Chișinău.

Stoianoglo: Westernul despre procuror #100_de_zile

Imaginați-vă: Vestul sălbatic. Într-un orășel este ales un nou șerif. El trebuie nu doar să lupte cu gruparea de aici, dar și să-și strunească subalternii care au uitat că ei sunt reprezentanții legii. În plus, mai trebuie să întoarcă un sac cu aur care a fost furat din banca din locaitate, dar și să pedepsească hoții. Cu ocazia celor 100 de zile în funcția de procuror general a lui Alexandru Stoianoglo, NM a pregătit un western despre procuror – „Odată în Moldova”: numirea sa și următoarele evenimente ne-au amintit de subiectul unui western promovat la maximum.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: