NM Espresso: despre corporația lui Plahotniuc, pretențiile PAS față de averea familiei lui Dodon și despre pelicanii de la Dănceni
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre corporația lui Plahotniuc, pretențiile PAS față de averea familiei lui Dodon și despre pelicanii de la Dănceni

Epidemia: situația

522 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, fiind procesate 3242 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 31937 de persoane. 22,4 mii dintre acestea s-au însănătoșit, 921 au decedat. 8605 pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 444 dintre ei fiind în stare gravă, iar 27 – conectați la aparate de respirație asistată.

Procurorul general și judecătorii

Stoianoglo a mai spus că prin intermediul companiilor nerezidente, Plahotniuc controla schemele financiare care se realizau prin întreprinderea de stat „Metalferos” și din care se câștigau milioane de dolari. Procurorul general a menționat că judecătorii tărăgănează și acest dosar.

Experții susțin că în acest sens, nu există nimic de mirare, dacă e să ținem cont de „optimizarea sistemului justiției” pe care a reușit s-o realizeze Plahotniuc. NM a decis să reamintească în articolul «Корпорация Плахотнюка» („Corporația lui Plahotniuc”), cum vechiul sistem se împotrivește noului procuror general.

Legile și alegerile

Comisia de la Veneția (CV) a publicat avizul pentru proiectul de reformă a legislației electorale din Moldova, care a fost propus de Partidul Socialiștilor. De ce unele amendamente, inclusiv cele referitoare la presă, și anularea înregistrării candidatului au provocat semne de întrebare și îngrijorarea experților Comisiei de la Veneția și ce le-a convenit în acest proiect – aflați din articolul «Пока выборы не грянули» („Până la venirea alegerilor”).

Politicul și politicienii

Deputații PAS au cerut Procuraturii Generale să verifice proporționalitatea dintre veniturile și cheltuielile mamei președintelui Igor Dodon. Cei de la PAS consideră că din salariul de pedagog este imposibil să-ți permiți o casă cu suprafața de 240 m.p., un cont bancar cu 153 mii de lei și achiziția a 28 ha de terenuri. La fel, cei de la PAS sunt convinși că, de facto, toate aceste bunuri aparțin lui Dodon.

Iar deputații de la DA intenționează să depună un denunț la Procuratura Generală împotriva premierului Ion Chicu. În opinia lor, Chicu și-a depășit atribuțiile și a încălcat dreptul la opinie atunci când a declarat că fermierii care vor continua să protesteze și nu vor reveni la muncă nu vor primi subvenții. Cei de la DA l-au numit pe Chicu „nomenclaturist de sorginte sovietică sau ceaușistă” și au declarat că el nu poate fi premierul unei țări care „se află în Europa și nu undeva în Asia”.

Liberal-democrații au acuzat Partidul PAS de lipsă de loialitate. Acesta, fără a se gândi prea mult, a refuzat propunerea PLDM de a forma cu ei și cu DA un bloc electoral la alegerile prezidențiale. În schimb, liberal-democrații au lăudat Partidul DA, care a promis că se va mai gândi în acest sens, pentru poziția „echilibrată și corectă”.

Gazele 

Moldova nu ar trebui să spere la gazele din România, deși București și Chișinău au declarat despre disponibilitatea funcționării gazoductului Iași-Chișinău. S-a constatat că sunt câteva cauze în acest sens – de la indisponibilitatea tehnică a României de a livra volumele necesare de gaze până la prețul mult prea mare pentru gazele românești, comparativ cu prețul celor rusești. Detalii despre aceasta – în articolul «Труба есть, а газа — нет» („Conductă este, gaze nu-s”).

Chișinău: și iarăși miroase urât

Mirosul urât a reapărut la Chișinău. Chiar dacă acum câteva săptămâni, primarul Ion Ceban a inspectat stațiile de epurare și a dat asigurări că mirosul urât nu va mai fi. Conducerea „Apă-Canal” susține că stația de epurare n-are nicio atribuție față de mirosul care îi deranjează pe chișinăuieni. Iar cei de la stația de epurare iarăși acuză întreprinderile care aruncă în canalizare apele lor reziduale. Ceban a dispus să se desfășoare verificări.

Pelicanii în Moldova

Pe lacul din satul Dănceni, raionul Ialoveni, a apărut un stol de pelicani. Aceștia sunt foarte numeroși. Imaginile păsărilor au stârnit admirația internauților. NM a publicat un reportaj foto de la Dănceni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: