Pelicani
Максим Андреев, NewsMaker

NM Espresso: despre corporația lui Plahotniuc, pretențiile PAS față de averea familiei lui Dodon și despre pelicanii de la Dănceni

Epidemia: situația

522 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, fiind procesate 3242 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 31937 de persoane. 22,4 mii dintre acestea s-au însănătoșit, 921 au decedat. 8605 pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 444 dintre ei fiind în stare gravă, iar 27 – conectați la aparate de respirație asistată.

Procurorul general și judecătorii

Stoianoglo a mai spus că prin intermediul companiilor nerezidente, Plahotniuc controla schemele financiare care se realizau prin întreprinderea de stat „Metalferos” și din care se câștigau milioane de dolari. Procurorul general a menționat că judecătorii tărăgănează și acest dosar.

Experții susțin că în acest sens, nu există nimic de mirare, dacă e să ținem cont de „optimizarea sistemului justiției” pe care a reușit s-o realizeze Plahotniuc. NM a decis să reamintească în articolul «Корпорация Плахотнюка» („Corporația lui Plahotniuc”), cum vechiul sistem se împotrivește noului procuror general.

Legile și alegerile

Comisia de la Veneția (CV) a publicat avizul pentru proiectul de reformă a legislației electorale din Moldova, care a fost propus de Partidul Socialiștilor. De ce unele amendamente, inclusiv cele referitoare la presă, și anularea înregistrării candidatului au provocat semne de întrebare și îngrijorarea experților Comisiei de la Veneția și ce le-a convenit în acest proiect – aflați din articolul «Пока выборы не грянули» („Până la venirea alegerilor”).

Politicul și politicienii

Deputații PAS au cerut Procuraturii Generale să verifice proporționalitatea dintre veniturile și cheltuielile mamei președintelui Igor Dodon. Cei de la PAS consideră că din salariul de pedagog este imposibil să-ți permiți o casă cu suprafața de 240 m.p., un cont bancar cu 153 mii de lei și achiziția a 28 ha de terenuri. La fel, cei de la PAS sunt convinși că, de facto, toate aceste bunuri aparțin lui Dodon.

Iar deputații de la DA intenționează să depună un denunț la Procuratura Generală împotriva premierului Ion Chicu. În opinia lor, Chicu și-a depășit atribuțiile și a încălcat dreptul la opinie atunci când a declarat că fermierii care vor continua să protesteze și nu vor reveni la muncă nu vor primi subvenții. Cei de la DA l-au numit pe Chicu „nomenclaturist de sorginte sovietică sau ceaușistă” și au declarat că el nu poate fi premierul unei țări care „se află în Europa și nu undeva în Asia”.

Liberal-democrații au acuzat Partidul PAS de lipsă de loialitate. Acesta, fără a se gândi prea mult, a refuzat propunerea PLDM de a forma cu ei și cu DA un bloc electoral la alegerile prezidențiale. În schimb, liberal-democrații au lăudat Partidul DA, care a promis că se va mai gândi în acest sens, pentru poziția „echilibrată și corectă”.

Gazele 

Moldova nu ar trebui să spere la gazele din România, deși București și Chișinău au declarat despre disponibilitatea funcționării gazoductului Iași-Chișinău. S-a constatat că sunt câteva cauze în acest sens – de la indisponibilitatea tehnică a României de a livra volumele necesare de gaze până la prețul mult prea mare pentru gazele românești, comparativ cu prețul celor rusești. Detalii despre aceasta – în articolul «Труба есть, а газа — нет» („Conductă este, gaze nu-s”).

Chișinău: și iarăși miroase urât

Mirosul urât a reapărut la Chișinău. Chiar dacă acum câteva săptămâni, primarul Ion Ceban a inspectat stațiile de epurare și a dat asigurări că mirosul urât nu va mai fi. Conducerea „Apă-Canal” susține că stația de epurare n-are nicio atribuție față de mirosul care îi deranjează pe chișinăuieni. Iar cei de la stația de epurare iarăși acuză întreprinderile care aruncă în canalizare apele lor reziduale. Ceban a dispus să se desfășoare verificări.

Pelicanii în Moldova

Pe lacul din satul Dănceni, raionul Ialoveni, a apărut un stol de pelicani. Aceștia sunt foarte numeroși. Imaginile păsărilor au stârnit admirația internauților. NM a publicat un reportaj foto de la Dănceni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Un nou bloc politic se pregătește să intre în cursa pentru parlamentare: reunește partide care vor unirea cu România

Mai multe partide unioniste din Republica Moldova ar putea participa la alegerile parlamentare din septembrie pe o listă comună. În acest scop, ar urma să fie constituit un nou bloc electoral – „Unirea Națională” (BUN) scrie Tribuna. Din această alianță politică ar urma să facă parte, printre altele, Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ” și Partidul Național Liberal –  formațiuni cunoscute pentru promovarea unirii Republicii Moldova cu România.

Decizia de constituire a blocului a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Platformei pentru Reîntregirea Națională din 18 iulie, scrie sursa citată. În cadrul ședinței au fost aprobate principalele direcții strategice pentru campania electorală, inclusiv planul de acțiuni pentru perioada 18 iulie – 28 septembrie, precum și lansarea procedurilor legale de înregistrare a blocului.

Totodată, a fost constituită o Comisie Specială formată din 12 membri, care vor avea misiunea de a elabora Lista Națională de candidați. Sursa citată scrie că candidații la funcția de deputat vor fi selectați pe baza unor criterii stricte de profesionalism integritate și angajament față de obiectivul unirii Republicii Moldova cu România.

„Candidații selectați vor trebui să demonstreze nu doar capacitate profesională și politică, ci și loialitate deplină față de valorile și obiectivele Platformei”, scrie Tribuna.

Lista finală a candidaților și programul electoral al blocului vor fi aprobate în cadrul Congresului Platformei pentru Reîntregirea Națională, care urmează să aibă loc în luna august.

Consiliul a lansat și un apel către organizațiile civice și grupurile de sprijin din teritoriu să înainteze propuneri de candidați, într-un proces care promite să fie „transparent”, „echidistant” și „riguros”.

Platforma pentru Reîntregirea Națională își reafirmă, astfel, angajamentul de a promova un proiect politic unionist „asumat, serios și credibil” în viitorul Parlament.

Platforma „Reîntregririi Naționale” a fost lansată oficial pe 29 martie 2025. Mișcarea a anunțat, drept obiectiv, consolidarea identității românești a Republicii Moldova și pregătirea terenului pentru reîntregirea politică a națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: