Războiul din Ucraina
Președintele Turciei Erdoğan a declarat că Ucraina și Rusia sunt aproape de un acord asupra a patru puncte de negociere din cele șase și anume: renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO, declararea limbii ruse ca limbă de stat, dezarmarea și garanții de securitate. În același timp, părțile încă „nu au ajuns la un numitor comun în privința Crimeii și a Donbassului”.
Potrivit informațiilor Ministerului Apărării al Rusiei, peste 1350 de militari ruși și-au pierdut viața în războiul din Ucraina, 3825 au fost răniți.
Liderii țărilor UE au convenit în privința creării unui fond de solidaritate pentru Ucraina pentru finanțarea reconstrucției țării. Polonia a prezentat o listă de acțiuni care, în opinia oficialilor din Varșovia, vor contribui la stoparea războiului din Ucraina.
A trecut o lună de la izbucnirea războiului din Ucraina. Ce s-a întâmplat în această perioadă – aflați din articolul «Потери, санкции, переговоры» („Pierderi, sancțiuni, negocieri”). Iar din reportajul video «Рынок на Молдаванке» („Piața de pe Moldovanca”) aflați, cum Odessa încearcă să nu se gândească la război și ce spun odesiții despre Moldova.
Cronologia evenimentelor din 25 martie – în transmisiunea online „Războiul din Ucraina”.
Sandu
Președintele Maia Sandu a declarat că acum câteva zile, a discutat la telefon cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, ei au discutat despre acțiunile de susținere a refugiaților ucraineni în Moldova.
Transnistria
Zbigniew Rau, ministrul de externe al Poloniei, Președintele în exercițiu al OSCE, a declarat că a venit la Chișinău pentru a reitera poziția OSCE în raport cu Transnistria. OSCE sprijină integritatea teritorială a Moldovei, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene, a menționat Rau, fără a specifica, ce presupune statutul special. Rau a fost și la Tiraspol, unde a spus că, cel mai probabil, negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” nu vor fi reluate prea curând. Oficialul a reamintit că doi participanți ai acestui format – Rusia și Ucraina – se află acum în conflict militar.
Negociatorii din partea Chișinăului și Tiraspolului au discutat chestiunea privind importul de mărfuri în Transnistria prin Moldova din dreapta Nistrului. Chișinăul a dat asigurări că nu există niciun fel de impedimente în acest sens. Ucraina a blocat segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene la sfârșitul lunii februarie.
Gazele naturale
SUA și Uniunea Europeană au semnat un acord de livrare a cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaze lichefiate în Europa până la sfârșitul acestui an. UE intenționează să reducă anul acesta cu două treimi livrările de gaze naturale rusești. În anul 2021, statele Uniunii Europene au importat din Rusia 155 miliarde de metri cubi de gaze naturale (aceasta înseamnă 40 la sută din necesitățile UE).
Transportatorii de mărfuri
Letonia și Ungaria au permis temporar tranzitul mărfurilor moldovenești pe teritoriul lor fără prezentarea autorizațiilor. Acest lucru a fost solicitat de autoritățile Moldovei, deoarece, din cauza războiului din Ucraina, transportatorii de mărfuri sunt nevoiți să ocolească teritoriul acestei țări.
Carburanți
Prețurile la carburanți au crescut din nou: benzina Ai-95 s-a scumpit cu 7 bani – până la 27,04 lei pentru un litru, iar motorina – cu 41 de bani, până la 26,63 lei pentru un litru.
Hârtia
În Moldova au apărut probleme privind hârtia de ziar și cea offset care, în mod tradițional, era achiziționată din CSI. Rezervele de hârtie s-au epuizat, importatorii caută surse alternative de aprovizionare. NM a clarificat în articolul «В Молдове нехватка бумаги?» („Insuficiență de hârtie în Moldova?”), ce se va întâmpla cu hârtia și cu prețurile cărților și manualelor.
Judecătorii
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu privind inițierea urmăririi penale împotriva magistratului Olesea Țurcanu (anul trecut, aceasta practic a autorizat returnarea companiei „Moldasig” lui Veaceslav Platon). La fel, CSM a acceptat cererea de demisie a judecătorului Ghenadie Pavliuc care anterior a deținut funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Potrivit presei, Robu a mai depus o cerere la CSM privind inițierea urmăririi penale împotriva lui Pavliuc, dar examinarea acesteia a fost amânată.
CSM l-a numit pe judecătorul Anatolie Minciună în calitate de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău. Acesta a fost în vizorul presei de mai multe ori, inclusiv din cauza scandalurilor legate de corupție.
Chișinău
Târguri cu mărfuri ale producătorilor autohtoni se vor deschide în acest weekend la Chișinău: pe strada Trandafirilor de la Botanica și în parcul Alunelul de la Buiucani.