NM Espresso: despre discursul lui Sandu la Strasbourg, intrarea liberă în Transnistria și despre educația „pandemică”
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre discursul lui Sandu la Strasbourg, intrarea liberă în Transnistria și despre educația „pandemică”

Coronavirus

341 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 2712 teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate de la începutul epidemiei în țara noastră a ajuns până la 246 238. S-au vindecat 232 328 de persoane, 5591 au decedat (20 – în ultimele 24 de ore). 8319 persoane bolnave continuă să se trateze, 260 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 51 – conectate la aparatele de respirație asistată.

În Moldova, toți cei care se tratează de coronavirus la domiciliu vor primi medicamente gratuit, inclusiv cei care nu dețin poliță de asigurare medicală. În lista medicamentelor COVID compensate sunt 27 de denumiri.

Chișinău

În spitalele municipale din Chișinău vor fi închise alte câteva secții COVID. Potrivit informațiilor primăriei, în ultimele câteva săptămâni, numărul cazurilor noi de contaminare cu coronavirus s-a redus de patru ori. Autoritățile capitalei au decis ca Piața Centrală să revină la orarul obișnuit de activitate, dar și să se redeschidă teatrele. Cu toate acestea, în capitală încă se menține nivelul înalt de pericol epidemiologic, au avertizat cei din primărie.

Transnistria

Autoritățile Transnistriei ar putea permite de la 30 aprilie până la 10 mai intrarea și ieșirea liberă din regiune. Tiraspolul a instituit restricțiile privind intrarea/ieșirea din Transnistria cu mai mult de un an în urmă.

Sandu

Președintele Maia Sandu, care se află într-o vizită la Strasbourg, a avut o întrevedere cu Hendrik Daems, președintele APCE, cu Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția și cu Jeanne Barseghian, primarul orașului Strasbourg, cu care a discutat despre probleme de ecologie și participarea femeilor în politică.

De asemenea, Sandu a ținut un discurs în cadrul ședinței Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Sandu a vorbit despre alegerile prezidențiale la care ea a câștigat, despre reforma justiției, combaterea corupției și a solicitat susținerea Consiliului Europei.

Printre altele, Maia Sandu a fost întrebată despre relațiile dintre Chișinău și Tiraspol și despre atitudinea sa față de ideea federalizării Moldovei. Președintele Moldovei a spus că nu susține această idee și că nu există o soluție imediată pentru problema transnistreană. În opinia lui Sandu, acum ar trebui să ne axăm pe problema privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Deputați

Tot încolo, la Strasbourg, a plecat și o delegație a parlamentului Moldovei în frunte cu Vlad Bătrâncea, pentru a participa la sesiunea de primăvară a APCE. Bătrâncea a fost ales în calitate de unul dintre cei 20 de vicepreședinți ai APCE.

CFM

Alexandr Slusari, deputat DA, a cerut convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta despre situația de la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM). Datoriile salariale de la această întreprindere au depășit suma de 160 milioane de lei: „Situația se agravează,

iar autoritățile nu întreprind nimic”. Dacă feroviarii vor ieși din nou la proteste, DA li se va alătura, a avertizat deputatul.

Stoianoglo

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a contestat la Curtea Supremă de Justiție decizia Judecătoriei sectorului Ciocana cu privire la transmiterea edificiilor Casei de Modă și ASITO lui Veaceslav Platon. Înainte de aceasta, Stoianoglo a anulat deja deciziile procurorilor care permiteau returnarea acestor clădiri lui Platon.

Școli

Iată că de un an, școlile din Moldova sunt într-o stare continuă de agitație: ba sunt transferate pe online, ba revin treptat la regimul de muncă obișnuit. NM a fost în satul Ciobalaccia din raionul Cantemir, unde acum o săptămână, tuturor elevilor din liceul din localitate li s-a permis să revină în bănci. Cum rezistă școlile în aceste oscilații dintr-o parte în alta, cum se reflectă toate acestea asupra studiilor și de ce în școală sunt importante nu numai lecțiile – aflați din reportajul «Хочешь убить государство, начни с образования» („Dacă vrei să distrugi un stat, începe cu educația”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 20 aprilie

Va avea loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministerul Sănătății va comunica în cadrul unei conferințe de presă despre imunizarea în Moldova.

La Chișinău se vor desfășura dezbateri despre „certificatul electronic” pentru persoanele imunizate.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: