NM Espresso: despre dosarele penale ale fracțiunii Șor, majorarea prețurilor la gaze și revenirea coronavirusului în Chișinău
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre dosarele penale ale fracțiunii Șor, majorarea prețurilor la gaze și revenirea coronavirusului în Chișinău

Crizele carburanților?

Vadim Ceban, președintele consiliului de administrație „Moldovagaz”, a anunțat că anul acesta, se vor majora tarifele la gazele naturale în Moldova. Acesta a spus că necesitatea ajustării tarifelor ține de restabilirea economiei mondiale și de majorarea cotațiilor la gaze. În același timp, Ceban nu a precizat, cu cât vor crește tarifele.

Iar deputații PAS au discutat cu reprezentanții mediului de afaceri și cu experții despre amendamentele la legislație care, în opinia partidului, ar trebui să aplaneze situația tensionată de pe piața carburanților. Amendamentele prevăd reglementarea de către stat a prețurilor doar la principalele tipuri de produse petroliere: benzină Ai-95 și motorină. Ce-i drept, cei prezenți au fost interesați nu doar de formarea prețurilor la produsele petroliere, dar și de livrările angro, mărimea marjei de comercializare și alte probleme. NM a selectat ce-i mai important din aceste discuții.

Noua guvernare și vechile probleme

La alegerile parlamentare anticipate, partidul lui Ilan Șor a obținut șase locuri în noul parlament. Toți aceștia au fost și în parlamentul de legislatura precedentă. Însă fracțiunea partidului „Șor” bate recordurile după numărul de deputați care au probleme serioase cu legea. Cinci din cei șase au fost lipsiți în parlamentul precedent de imunitatea parlamentară, la cererea procurorilor.

Cu toate acestea, „șor”-iștii mizează pe faptul că vor fi luați în considerare la alegerea conducerii parlamentului. Potrivit afirmațiilor Marinei Tauber, cei din fracțiune sunt siguri că aceasta „trebuie să aibă dreptul la un vicespeaker, o comisie, un vicepreședinte de comisie, un secretar de comisie, un reprezentant la APCE cu drept de vot, un reprezentant în conducerea uneia dintre comisiile internaționale și, firește, un membru în Biroul permanent”.

Blocul comuniștilor și socialiștilor a anunțat că fracțiunea sa în parlament va fi condusă de deputatul socialist Zinaida Greceanîi. Totodată, fracțiunea va avea doi vicepreședinți – socialistul Corneliu Furculiță și comunistul Constantin Starîș. Socialistul Vasile Bolea va ocupa funcția de secretar al fracțiunii.

Oameni din interiorul sistemului

NM continuă seria de interviuri în cadrul proiectului #JusticeInside. De data aceasta, în articolul Nadejdei Coptu este istoria avocatei Viorica Grecu, care a povestit, cum a creat în Moldova, de la zero, Centrul de Instruire al Avocaților, cum pot fi diminuate riscurile corupției în sistem și de ce „oamenii capturați” sunt mai periculoși decât „statul capturat”.

Imunizarea și noul val de COVID

Numărul cazurilor noi de coronavirus înregistrat zilnic în Moldova continuă să crească. La 28 iulie, 166 de persoane au fost diagnosticate cu COVID. 16 cazuri dintre acestea au fost „importate” din Turcia, Franța, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania și Rusia. În Moldova, „campioni” sunt Transnistria (58 de cazuri), Cahul (26) și Chișinău (18).

Cu această ocazie, Chișinăul a fost transferat din „zona verde” de alertă epidemiologică în cea galbenă. Potrivit deciziei comisiei pentru situații de urgență, locuitorii din Chișinău sunt obligați în continuare să poarte măști în spațiile publice închise, la stațiile de așteptare a transportului public, în transportul public, la evenimente și la întrunirile în masă. De notat că masca trebuie să acopere și gura, și nasul. Rămâne obligatorie și respectarea distanței sociale.

Conducătorilor întreprinderilor li s-a cerut să-și informeze angajații cu privire la necesitatea imunizării anti-COVID. Centrele de imunizare și punctele mobile vor activa șapte zile pe săptămână.

Apropo, la 28 iulie, în Moldova a fost livrată doza de vaccin împotriva coronavirusului cu numărul 1 milion. Însă cei de la Ministerul Sănătății au declarat că acest lucru nu va salva țara noastră de un nou val de epidemie. Până acum, mai puțin de 16 la sută din populație s-au vaccinat cu cel puțin o doză.

Un nou cartier în Chișinău

Pe strada Bucovinei din sectorul Ciocana al capitalei va fi construit un bloc locativ în care vor putea locui circa 11,4 mii de persoane. Consiliul Municipal Chișinău a aprobat la 28 iulie planul urbanistic pentru construcția unui cartier la Ciocana, cu suprafața de 19 hectare. În prezent, în unele zone sunt posibile alunecări de teren. De aceea înainte de lansarea lucrărilor de construcție, în zona respectivă urmează să fie efectuate lucrări inginerești, inclusiv de consolidare a terenului.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 29 iulie

La ora 10:00, Parlamentul se va întruni în ședință, în cadrul căreia va fi aleasă conducerea parlamentului și vor fi create fracțiunile și comisiile: urmăriți transmisiunile NM.

Curtea Constituțională va examina din nou, la ora 10:00, cererea cu privire la transmiterea Stadionului Republican către Ambasada SUA.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: