NM Espresso: despre eșecul celei de-a doua licitații la aeroport, dinamica recensământului și crearea serviciului «Asistență personală»
Full Article 3 minutes read

NM Espresso: despre eșecul celei de-a doua licitații la aeroport, dinamica recensământului și crearea serviciului «Asistență personală»

Recensământul populației

În primele nouă zile ale recensământului populației din Moldova, 402 mii de persoane au completat chestionare, recenzorii vizitând 290 mii gospodării. Aceste date au fost prezentate de Biroul Național de Statistică.

 


Vizite

Ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide a efectuat o vizită de lucru în Moldova. La întâlnirea cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean, oficialii au discutat despre cooperarea dintre Moldova și Norvegia, securitatea energetică a țării și calea europeană de dezvoltare, eforturile comune pentru protecția mediului și imporatnța împăduririlor. Espen Barth Eide a subliniat că deschiderea ambasadei Norvegiei la Chișinău este un semnal clar al sprijinului Norvegiei pentru Moldova.


 

Moldova și Ucraina

Vicepreședintele Radei Supreme, Olena Kondratiuk, a discutat cu Ambasadorul Moldovei în Ucraina, Valeriu Chiveri, problemele luptei comune împotriva propagandei ruse precum și întărirea cooperării interparlamentare. Kondratiuk a menționat că integritatea teritorială și stabilitatea Moldovei sunt foarte importante pentru Ucraina.

 


Politică

Maia Sandu a discutat cu reprezentanții partidelor pro-europene, care s-au unit în blocul «Împreună», aderarea Republicii Moldova la UE. Președintele a subliniat importanța consolidării partidelor pro-europene, menționând că calea europeană nu aparține unuia sau mai multor partide, ci tuturor cetățenilor.
Ministrul de Externe Mihai Popșoi a plecat la Washington. În capitala americană, el va participa la ședința întrunirii «Dialogul strategic» dintre Moldova și Statele Unite și va susține o prelegere la Universitatea Georgetown.

Comisia Electorală Centrală a propus Curții Constituționale să valideze mandatul noului deputat din lista partidului PAS. Acesta ar putea fi actualul membru al Consiliului Municipal Chișinău, Grigore Grădinaru.


Guvern

Guvernul a aprobat un acord dintre Republica Moldova și Israel, privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. Acordul a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani.

La fel, Cabinetul de Miniștri a avizat pozitiv propunerea Ministerului Sănătății de a dezvolta sistemul informațional «Constatarea medicală a nașterii și decesului» (eCMND), conceput pentru a elimina procedurile birocratice.


Aeroport

Licitația pentru închirierea spațiului comercial din Aeroportul Chișinău a eșuat din nou. Singurul participant, compania Lagardere Travel Retail, nu a depus toate actele necesare. Despre eșec a comunicat administrația aeroportului. Care a adăugat că intenționează să mai organizeze o licitație.


Asistenți personali

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat crearea Serviciului social «Asistență personală», care va angaja asistenții sociali disponibilizați de Primăria Chișinău. S-a reușit găsirea locurilor de muncă pentru toți asistenții personali care își pierduseră locul de muncă.

Iar Primăria capitalei a dat vina pe Guvern pentru ceea ce s-a întâmplat, întrucât «nu a inclus Chișinăul în reforma sistemului de asistență socială RESTART», astfel discriminând locuitorii municipiului.

 


Din străinătate

Rusia a început să-și retragă trupele de menținere a păcii din Nagorno-Karabah, regiune care se află sub controlul Azerbaidjanului din toamna trecută.

 


Și despre ceea ce va fi astăzi, 18 aprilie

  • La ora 09:30 Moldova și Spania vor semna un acord privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere;
  • La ora 10:00 va începe forumul internațional Patrimoniul Cultural al Moldovei;
  • Tot la această oră, Ministerul Educației va susține o conferință de presă cu ocazia semnării unui acord cu organizația internațională People in Need.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: