Epidemia: situația
Alte 181 de cazuri noi de contaminare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Moldova, după ce s-au procesat 1048 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 27841 de cazuri. 19,5 mii dintre acestea s-au însănătoșit, iar 850 au decedat. Peste 7500 de pacienți continuă tratamentul, 442 dintre ei fiind în stare gravă, iar 31 – conectați la aparatele de respirație asistată.
Ministerul Sănătății a mai comunicat că peste 65 la sută din persoanele contaminate cu coronavirus sunt din orașe, iar vârsta medie a celor bolnavi este de 47,5 ani. Mai mult de o treime (37%) din toate cazurile de contaminare cu COVID înregistrate în țara noastră revin municipiului Chișinău – 10390 (5496 de persoane s-au însănătoșit, 268 au decedat, 4626 continuă tratamentul, inclusiv 4021 – la domiciliu).
Un nou medicament va fi testat pe pacienții din Moldova, care s-au îmbolnavit de COVID. De data aceasta, este vorba despre produsul unei companii australiene. Denumirea acestuia nu a fost dezvăluită. În prezent, în Moldova sunt deja testate medicamente contra coronavirusului produse de companii germane și americane.
Grădinițele și școlile
Autoritățile au decis că grădinițele și școlile din Moldova se vor deschide la 1 septembrie. Totodată, autoritățile au menționat că situația epidemiologică din țară continuă să fie dificilă, deși numărul infectărilor noi timp de o săptămână s-a redus puțin – cu 1,3%.
Președintele și CC
Președintele Igor Dodon consideră că acum va fi imposibil să fie demis, chiar dacă va refuza să aprobe candidatul la funcția de premier care va fi propus de majoritatea parlamentară. Astfel Dodon a comentat hotărârea recentă a Curții Constituționale, subliniind că opoziția parlamentară nu va acumula acele 67 de voturi necesare pentru demitere.
Asistența socială, seceta și fermierii
Dodon a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia se va discuta despre situația din agricultură cauzată de secetă, dar și despre și despre situația epidemiologică. Dodon a mai spus că Moldova va solicita un credit urgent de la Banca Mondială pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați din cauza acestei secete fără precedent. El nu a spus despre ce sumă este vorba.
Iar fermierii au anunțat despre organizarea protestelor la 11 august. Ei insistă asupra faptului ca autoritățile să instituie stare de urgență în agricultură, să anuleze pentru un an plata impozitelor, să compenseze cheltuielile pentru achiziția semințelor de grâu de toamnă ș.a.
Iar Partidul Democrat a propus deputaților PSRM, PAS și DA să nu mai aștepte sesiunea de toamnă-iarnă și să se întâlnească pentru a discuta despre susținerea fermierilor și situația privind coronavirusul, dar și despre alegerile prezidențiale planificate pentru această toamnă. În opinia PDM, această întrevedere va demonstra cetățenilor că, în pofida tuturor divergențelor, deputații din partidele respective sunt capabili să discute împreună despre problemele țării și să le soluționeze pentru binele cetățenilor. Toate trei partide au acceptat să vină la întrevedere.
Comerțul online
S-ar părea, comerțul online este una dintre puținele domenii ale afacerilor care nu numai că nu a fost afectat de epidemie, dar și a câștigat. Dar s-a constatat că în Moldova, nu e atât de simplu în acest sens. NM a analizat, de ce comerțul pe internet în Moldova rămâne de mai mulți ani o „zonă gri”, de ce antreprenorii „nu mai au cuvinte cenzurate pentru descrierea circului autorizațiilor” și de ce autoritățile Moldovei tărăgănează de mai mulți ani dezvoltarea economiei online din țara noastră. Despre toate acestea – în longread-ul «Молдова не выходит в онлайн» („Moldova nu pleacă în online”).
COVID și violența
Epidemia a devenit o dublă încercare pentru victimele violenței domestice care s-au pomenit „închise” în aceeași încăpere cu agresorul și nu mai au posibilitatea de a primi ajutor. De ce s-a întâmplat așa și ce se poate face pentru a schimba situația – despre aceasta, aflați din articolul «Ты еще не знаешь, как я могу тебя бить» („Tu încă nu știi cum te pot bate”).
ARTEfactele vii
Filmările unui serial documentar-cognitiv despre artefacte unice de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi lansate în Moldova. Este vorba despre poduri, mori, case rustice, descoperiri arheologice, opere de artă contemporană, dar și despre miturile și legendele Moldovei și ale Transnistriei. Filmul va fi realizat de echipa „ART-pohod” din Tiraspol. Fiecare episod va fi publicat pe site-ul NewsMaker.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 11 august
– Va avea loc ședința Consiliului Audiovizualului;
– Consiliul Municipal Chișinău se va întruni în ședință;
– Deputații DA, PAS, PSRM și PDM vor discuta despre criza din agricultură și despre situația epidemiologică.