NM Espresso: despre închiderea în carantină a 30 de clase din Chișinău, audierile de la Cahul în dosarul lui Șor și despre Dodon Challenge
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre închiderea în carantină a 30 de clase din Chișinău, audierile de la Cahul în dosarul lui Șor și despre Dodon Challenge

Epidemia: situația

229 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat astăzi în Moldova, după ce s-au procesat 1204 teste. Astfel, numărul total al celor care s-au îmbolnăvit constituie în prezent 43 207 persoane. 31 828 dintre acestea s-au însănătoșit, 1130 au decedat (7 – în ultimele 24 de ore). 10 249 de pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 594 dintre ei fiind în stare gravă, iar 40 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Regimul stării de urgență în sănătate publică a fost prelungit în Moldova până la 30 septembrie. Principalele restricții sunt aceleași: respectarea distanței și purtarea măștii.

Iar în lume, numărul celor care s-au îmbolnăvit de la începutul epidemiei se apropie de 30 de milioane. Printre lideri sunt SUA (6,5 milioane), India (4,7 milioane) și Brazilia (4,3 milioane). Israel a devenit primul stat din lume care a revenit la măsurile aspre de carantină din cauza creșterii numărului de cazuri de contaminare cu coronavirus. În această țară, iarăși s-au închis școlile și centrele comerciale, companiilor le este interzis să deservească clienții în regim offline, iar locuitorilor – să se îndepărteze de casele lor la o distanță mai mare de 500 de metri.

Școlile și grădinițele

30 de clase din 21 de școli din Chișinău au fost închise în carantină. Aproape 200 de elevi și profesori au fost diagnosticați cu coronavirus. Este trimisă în carantină toată clasa dacă COVID-ul este depistat cel puțin la un elev. De notat că acești elevi continuă să învețe, doar că în regim online. Iar în grădinițele din capitală, s-au contaminat cu coronavirus 35 de persoane, inclusiv un copil.

Recolta și securitatea națională

Premierul Ion Chicu a comunicat că, deși este secetă, recolta de grâu, porumb și floarea-soarelui din acest an este suficientă pentru satisfacerea nevoilor interne ale Moldovei. Deci, nimic nu pune în pericol securitatea alimentară națională. Opoziția susține că e prea puțin probabil ca datele lui Chicu despre porumb să fie sigure: „Aproape toți fermierii și-au pierdut aproape toată roada [de porumb]”.

Furtul miliardului

Șase acționari ai Unibank, printre care și Petru Lucinschi, fostul președinte al Moldovei, au fost scoși de sub urmărire penală în dosarul privind furtul miliardului. Potrivit Procuraturii Generale, urmărirea penală împotriva acestora a fost închisă. În același timp, alți acționari suspectați ai Unibank rămân sub urmărire, iar investigația acestui episod al fraudei bancare continuă.

Iar la Curtea de Apel Cahul au continuat audierile martorilor în dosarul lui Ilan Șor pe care instanța primară l-a condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul despre furtul miliardului. Ședința Curții de Apel a durat mai mult de opt ore. Unul dintre avocații lui Șor a menționat pentru NM că „apărarea are mai multe întrebări către martori”.

Chișinău 

Primăria a decis să majoreze numărul colaboratorilor care vor monitoriza respectarea curățeniei pe străzi și în parcuri. Aceștia vor purta o uniformă specială și vor fi împuterniciți cu dreptul de a aplica amenzi infractorilor. Apropo, amenzile nu vor fi mici. Totodată, primăria va publica fotografiile infractorilor – poate, doar așa le va fi rușine și vor înceta să murdărească orașul natal.

Iar primarul Ion Ceban a comunicat că gheretele cu flori de pe strada Bănulescu-Bodoni urmează să fie modernizate, pentru ca ele „să corespundă estetic centrului istoric al capitalei”. Totodată, proprietarilor gheretelor le va fi interzis să-și plaseze marfa pe trotuar, pentru ca pietonii să se poată deplasa liber.

Dodon Сhallenge

Sunteți gata ca după președintele Igor Dodon să riscați și să vă administrați vaccinul rusesc împotriva coronavirusului care încă nu a trecut toate etapele de testare? Noi am adresat această întrebare deputaților din parlament în prima ediție a proiectului video «Вопрос от NM» („O întrebare de la NM”). Spoiler – răspunsurile au fost diferite. În următoarele ediții, vom adresa politicienilor, funcționarilor, experților întrebări interesante și uneori incomode, despre ceea ce prezintă interes pentru oameni.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 15 septembrie

Va avea loc ședința Comisiei de control al finanțelor publice.

Se va desfășura ședința Consiliului Național pentru Drepturile Omului.

Fracțiunea PAS din consiliul municipal va susține o conferință de presă în cadrul căreia va relata despre furtul terenurilor municipale.

Veteranii conflictului militar de pe Nistru vor organiza o conferință de presă. Subiectul abordat – cum majoritatea parlamentară n-a votat pentru polițele de asigurare medicală gratuite pentru veterani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: