NM Espresso: despre incidentul de la Chișinău Youth Fest, încă trei partide pentru integrarea europeană și despre «fabrica de troli» din Rusia
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre incidentul de la Chișinău Youth Fest, încă trei partide pentru integrarea europeană și despre «fabrica de troli» din Rusia

Alegeri și referendum

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat candidatura fostului deputat, ex-ministru de interne și lider al Partidului «Platforma Demnitate și Adevăr» (DA), Andrei Năstase, pentru alegerile prezidențiale din Moldova. De asemenea, fostul deputat și lider al Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, a fost înregistrat drept candidat.

Totodată, încă trei partide au primit permisiunea de la CEC pentru a face campanie pentru integrarea europeană: Partidul NOI, Partidul Reunificării Naționale «Casa» și Partidul Social-Democrat European.

CEC a reamintit alegătorilor care și-au schimbat reședința după ultimele alegeri că mai au la dispoziție două zile, până pe 25 septembrie, pentru a depune o cerere de actualizare a adresei pentru a vota la secția de votare corespunzătoare.

Popșoi, Summitul Viitorului

Ministrul de externe Mihail Popșoi a vorbit la Summitul Viitorului din New York, care se desfășoară în cadrul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Popșoi a subliniat importanța cooperării și solidarității între țări pentru a soluționa provocările globale și a evidențiat rolul digitalizării în acest proces. Participanții la summit au adoptat Pactul pentru Viitor, Contractul Digital și Declarația privind generațiile viitoare.

Chișinău: pagube, festival, incident

Primăria Chișinău a estimat că ploile torențiale au provocat orașului pagube de 40 de milioane de lei. Potrivit autorităților, majoritatea daunelor au fost deja remediate.

Cât despre costurile organizării festivalului Chișinău Youth Fest, primarul Ion Ceban nu a putut răspunde. El a declarat că evenimentul a fost de «nouă ori mai ieftin decât concertul guvernamental».

Festivalul, organizat în Piața Centrală de către primărie, a adunat între 10000 și 100000 de persoane, conform diferitelor estimări. Însă, nu au lipsit și incidente — s-a zvonit despre un incendiu pe acoperișul scenei, provocat de un foc de artificii. Șase echipaje de pompieri au fost trimise la fața locului, dar flăcările au fost stinse înainte de sosirea acestora. Primarul Ceban a negat însă existența unui incendiu, susținând că doar focul de artificii a provocat îngrijorare, iar panica a fost generată chiar de mașinile de pompieri care au traversat piața.

GagauziyaLand: incident tragic

Un accident grav a avut loc în parcul de distracții GagauziyaLand din Congaz, unde doi bărbați care lucrau la rețeaua electrică au fost electrocutați. Cei doi au fost transportați la spital, unul fiind internat în secția de reanimare.

Intoxicații la liceu

Ministerul Sănătății a anunțat că, după intoxicația în masă de la liceul «Aristotel», opt elevi sunt încă internați în spital. Rezultatele analizelor sunt neclare: unii dintre elevi au fost depistați cu norovirus, alții cu bacteria E. coli, însă în majoritatea cazurilor este vorba de o toxiinfecție alimentară.

Numiri

Ghenadie Cojocaru a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Apărării. El va coordona politicile de apărare națională, planificarea apărării și compatibilitatea contingentelor militare.

Cazul partidului Șor

Procurorul general Ion Munteanu a declarat în cadrul unui interviu televizat că 56 de persoane sunt cercetate în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor asociate cu Ilan Șor. Dosarul este aproape finalizat și urmează să fie transmis în judecată.

Doppelganger: propagandă și dezinformare

Recent, în SUA au fost publicate documente interne ale Agenției Ruse de Proiectare Socială, care descriu metodele de propagandă online. NM explică modul în care autoritățile ruse folosesc «fabricile de troli» pentru a influența opinia publică și cum funcționează propaganda online împotriva Ucrainei. Detalii în articolul «Manualul rusesc».

Agenda zilei:

  • La ora 13:30, Moldova și Elveția vor lansa un proiect în domeniul protecției proprietății intelectuale;
  • La ora 14:00 vor fi prezentate 7 noi laboratoare științifico-didactice de la Universitatea Tehnică;
  • La ora 15:30 va fi anunțată lansarea canalului de televiziune rom «Noah TV».

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: